krumpir-nevesinje.jpg
 
Agencija za bezbjednost hrane BiH uručila je danas u Mostaru rješenja o registraciji oznake porijekla i geografskog porijekla predstavnicima udruženja koja proizvode „Livanjski izvorni sir“, „Visočku pečenicu“, „Livanjski sir“ i „Nevesinjski krompir“.
 
 

Nakon što je ispunio propisane uslove, „Livanjski izvorni sir“ je zaštićen oznakom porijekla, dok su ostala tri proizvoda zaštićena oznakom geografskog porijekla.

Riječ je o prvim domaćim proizvodima zaštićenim u skladu s Pravilnikom o sisitemima kvaliteta za prehrambene proizvode koji je usklađen sa zakonodavstvom EU, što omogućava proizvođačima ovih tradicionalnih proizvoda podnošenje zahtjeva i sticanje odgovarajuće oznake porijekla i geografskog prijekla i na nivou EU.

Direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH DŽemil Hajrić izrazio je zadovoljstvo što su prvi prehrambeni proizvodi iz BiH zaštićeni po uzoru na praksu u zemljama EU, saopšteno je iz ove agencije.

On je istakao da je registracijskom oznakom ovim tradicionalnim proizvodima omogućena promocija jedinstvenih karakteristika koje su povezane s njihovim geografskim porijeklom i dugogodišnjim umijećem u njihovoj proizvodnji.

Hajrić je naveo da se na ovaj način omogućuje potrošačima da na tržištu lakše prepoznaju tradicionalne proizvode koji će na pakovanju imati i posebne oznake, a proizvođačima da će ove proizvode moći bolje plasirati.

Iz Agencije napominju da je Registrovana oznaka zaštićena od bilo kakve direktne ili indirektne komercijalne upotrebe za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom, a proizvodi koji nose jednu od oznaka na tržištu spadaju u prehrambene proizvode više cjenovne kategorije.

„Oznake porijekla i geografskog porijekla doprinose i stvaranju identiteta i prepoznatljivosti proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i podizanju kvaliteta proizvoda. Ovakav način zaštite prehrambenih proizvoda ima veliki značaj i za područje s kojeg proizvod potiče, jer doprinosi ruralnom razvoju, posebno udaljenijih i dislociranih područja“, navodi se u saopštenju.

Iz Agencije objašnjavaju da na domaćem i međunarodnom tržištu vlada jaka konkurencija u plasmanu prehrambenih proizvoda i u toj borbi za konkurentnost sve više se cijene tradicionalni proizvodi, odnosno proizvodi čije posebne karakteristike proizilaze iz vrijednosti njihovih sastojaka, načina proizvodnje i prerade, te podneblja iz kojeg dolaze.

„Upravo su to karakteristike koje dokazano posjeduju četiri navedena bosanskohercegovačka proizvoda“, navode iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.