HE Trebisnjica

Sva proizvodna i distributivna preduzeća iz sistema „Elektroprivrede RS“ ostvarila su pozitivan finansijski rezultat u poslovanju prošle godine, a najbolji je HET, koji je prikazao dobit od 23,8 miliona KM.

Ilija Tamindžija, izvršni direktor u proizvodnom preduzeću „Hidroelektrane na Trebišnjici“, za Srpskainfo kaže da su ostvarili gotovo četiri puta veću dobit nego godinu prije zahvaljujući, prije svega, povoljnijim ugovornim uslovima sa ERS.

– Takođe, nismo nešto povećavali troškove i poslovali smo domaćinski. Isto je važno napomenuti da nismo imali poteškoće sa proizvodnjom uprkos suši, jer imamo obezbijeđenje akumulacione izvore – ističe Tamindžija.

FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

HET ima firmu kćerku, a to je HE „Dabar“, koja je u izgradnji. Konsolidovani finansijski rezultat sa njima je oko 18 miliona KM zbog troškova na plate zaposleni u HE „Dabar“.

Inače, u godini energetske krize i rekordno visokih cijena električne energije, pet proizvođača struje iz sistema ERS prikazala su ukupnu neto dobit od 43,5 miliona KM.

Iza HET, najveću dobit ima RITE “Gacko”, oko 10,8 miliona KM, te preduzeće „HE na Vrbasu“ oko 5,4 miliona KM, zatim „HE na Drini“, koje su prikazale dobit od 2,9 miliona KM, te RiTE „Ugljevik“ 573.895 KM.

FOTO: SRPSKAINFO

Zanimljivo je da su hidroelektrane imale značajan finansijski rezultat prošle godine iako je bila suša.

Takođe, treba napomenuti da je TE „Ugljevik“ bila van sistema više od mjesec dana zbog redovnog remonta.

Kada su u pitanju distributivna preduzeća, njih pet je ostvarilo dobit od 5,7 miliona KM, a najveći rezultat su prikazali u „Elektrodistribuciji“ Pale (3,6 miliona KM) i „Elektro Bijeljina“ (1,2 miliona KM).

„Elektrokrajina“ je prikazala neto dobit od 605.228 KM, a pozitivan rezultat je krajem prošle godine najavio direktor preduzeća Dragan Čavić.

Dragan Čavić

– Iako smo se ove godine našli pod udarom inflatornih troškova svih vrsta repromaterijala i drugih rashoda, očekujem da ćemo 2022. vjerovatno okončati sa nekim pozitivnim finansijskim rezultatom – rekao je Čavić.

“Elektrohercegovina” Trebinje prikazala je dobit od 201.133 KM, a najmanji rezultat ima “Elektro Doboj” 67.532 KM.

Međutim, javnosti nije poznato kakav je finansijski rezultat na nivou Holdinga jer matično preduzeće „Elektroprivreda RS“ još nije javnosti predočilo te informacije. Upravo matično preduzeće trguje strujom, i na domaćem i na stranom tržištu.

Ipak, ministar energetike i rudarstva RS, Petar Đokić, još je krajem prošle godine najavio da će matično preduzeće ERS završiti sa gubitkom.

ERS jeste izvozno orijentisana, ali Đokić kaže da su energetska kriza, suša i loš rad Termoelektrane “Ugljevik” donijele Elektroprivredi Republike Srpske velike probleme, pa će ova elektroprivreda godinu završiti s gubitkom.

– Zbog loše hidrološke situacije i potrebe da uvozi električnu energiju, ERS će ovu godinu završiti sa gubitkom. Slijedi poskupljenje struje za privredu, dok će se domaćinstva podsticati na štednju – izjavio je Đokić.

Petar Đokić

Ministar Đokić je naveo da je ERS u prošloj godini potrošila više od 35 miliona evra na uvoz električne energije, a jedan od glavnih razloga bilo je neplansko iskakanje sa mreže Termoelektrane “Ugljevik”, čak 24 puta, što je dovelo do velikih troškova.

– Zbog toga je ERS morao da kupuje struju, i da je u nekim periodima plaća i po 500 evra po megavat – satu (MWh). A, ta struja, je onda, kako je naveo ministar, isporučivana potrošačima po cijenama koje su nekoliko desetina puta manje – rekao je Đokić.

Kada je povoljna hidrologija i kada termoelektrane rade bez problema, kako je rekao, ERS može da proizvede oko 35 odsto više električne energije nego što je potrebno za domaću potrošnju, ali u prošloj godini to nije bio slučaj. Podsjetio je da je u pitanju druga sušna godina.