Zadarska ulica u Beogradu poneće ime po istaknutom književniku Dobrici Ćosiću, a Travnička po istoričaru Miloradu Ekmečiću, odlučili su danas odbornici Skupštine grada Beograda.

Inicijativu za promenu naziva te dve ulice beogradske ulice podneo je, kao građanin, predsednik Aleksandar Vučić.

Dobrica Ćosić je rođen 1921. godine u selu Velika Drenova, kod Trstenika. Školovao se u srednjoj Poljoprivrednoj školi u Bukovu, kod Negotina. Drugi svetski rat je prekinuo njegovo školovanje, pa je kasnije završio Višu političku školu.


Od kraja šezdesetih godina prošlog veka sve snažnije se suprotstavlja Titovoj politici, a od 1951. je postao slobodan umetnik, književnik koji je romanima iskazivao i svoje političke stavove.

Književni rad započeo je romanom „Daleko je sunce” 1951. godine, a 1954. godine objavljen je njegov drugi roman „Koreni”.

Autor je i romana „Deobe”, a u periodu od 1972. do 1979. godine napisao je istorijski roman „Vreme smrti” u četiri knjige.

Ćosić je preminuo 18. maja 2014. u Beogradu.


Milorad Ekmečić je bio istaknuti istoričar koji se dominantno bavio istorijom srpskog naroda u 19. i 20. veku.


Rođen je 1928. godine u Prebilovcima kod Čapljine.


Istoriju je studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gde je i doktorirao 1958. godine. Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu do 1992. godine kada su ga uhapsile „zelene beretke”.


Iz kućnog pritvora uspeo je da pobegne u Srbiju, gde je predavao kao redovni profesor od 1992. do 1994. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu.


Bio je gostujući profesor na američkom univerzitetu En Arbor u Mičigenu i na Univerzitetu u Kanzasu, a bio je i redovni član SANU, prenosi Tanjug.


Izvor Politika


Preminuo je 29. avgusta 2015. godine u Beogradu, u 88. godini života.