Milorad Dodik - Foto: RTRS
Prvog novembra održaćemo sjednicu Narodne skupštine Republike Srpkse i usvojićemo novi budžet, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Time ćemo omogućiti Srpskoj da nastavi uobičajni razvojni put. Učinićemo sve da ono što smo iskazali kao naše politike u prošlosti obuhvatimo novim budžetom, a to je povećanje penzija do 15 odsto, tako će biti i povećanje i za boračke kategorije i invalidnine - kaže Dodik i dodaje da će time biti omogućeno i isplaćivanje 750 KM roditeljima četvoro i više djece ako jedan roditelj ne radi.

Dodik je naglasio da će biti i povećanje plate budžetskim korisnicima za pet odsto od 1. januara, da bi u martu vidjeli na koji način ekonomska kretanja mogu da utiču na tu platu.

- Bitno ćemo povećati i sredstva za oblast kulture u Republici Srpskoj. Želimo da u budžetu za iduću godinu imamo stavku za izgradnju zgrade nacionalnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci - poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da će budžet biti stimulativan i za privredu, te da će sadržavati stimulacije za privrednike da povećaju plate radnicima u realnom sektoru.

- Vladajuća skupštinska većina ima potencijala da usvoji budžet i on će biti usvojen, bez obzira na opstrukcije opozicije kako bi pokazala slijed svojih negativnh aktivnosti uperenih prema stanovništvu. Oni žele da se Srpskoj desi što gora situacija jer je to bolje za njih i zato žele da dovedu u neizvjesnu poziciju penzionere, invalide, borce i sve druge i da onda da usmjere svoje političke aktivnosti prema institucijama Srpske za krizu koju su oni prouzrokovali - rekao je Dodik.

Naglasio je da je neprihvatljivo da Republika Srpska pređe na sistem privremenog finansiranja.

Cijelu konferenciju za novinare pogledajte ovdje: