Pred Republikom Srpskom u narednom periodu je realizacija značajnih infrastrukturnih projekata. Na proširenoj sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a utvrđeni su prioriteti u sektoru energetike, definisan operativni plan modernizacije magistralnih puteva, auto-puteva i gasifikacije - investicije vrijedne nekoliko stotina miliona evra.dodik-projekti.jpg

Pred Izvršnim komitetom SNSD-a danas su bili direktori javnih preduzeća - Puteva, Elektroprivrede, Autoputeva i Gas resa.Tema sastanka sa upravom Elektoprivrede Srpske bili su prioriteti u ulaganjima u primarne kapacitete.

Najavljeni su projekti vrijedni 800 miliona evra. Dodik kaže da će u naredne tri godine u sanaciju i modernizaciju magistralnih i regionalnih puteva u Srpskoj biti uloženo 300 miliona KM, te da će ove godine početi izgradnja tri energetska sistema čija je ukupna vrijednost 500 miliona evra.

- Tržili smo ranije od Elektroprivrede da nam predoči projekte koji mogu biti investiciono interesantni i oni su nam predočili projekte vrijedne više od 800 miliona evra. U ovoj godini će početi realizacija tri važna projekta - izgradnja hidroelektrana Buk bijela, koju gradimo zajedno sa Srbijom, te HE Bistrica i Dabar čija je ukupna vrijednost oko 500 miliona evra. Razgovarano je o njihovoj realizaciji - naveo je Dodik.

U gasifikaciju Srpske biće uloženo 200 miliona. Od Bijeljine, preko Banjaluke do Novog Grada, cilj je da gas stigne u sva naselja.

- Naš partner u tome su ruske kompanije. Pokušavamo da pronađemo investitore koji bi mogli da ulože vlastita sredstva u izgradnju gasovoda, a nas očekuje gasifikacija naseljenih mjesta. Za gasifikaciju Banjaluke potrebno je samo za početak 100 miliona evra - istakao je Dodik.Završeno je i osumporavanje TE Ugljevik. Projektom vrijednim 90 miliona riješen je veliki ekološki problem, sada slijedi TE Gacko.

- Taj projekat će omogućiti da ova termoelektrana nastavi da radi i otklonili smo veliku opasnost koja se bila nadvila nad nju, a sada moramo rješavati i pitanje Termoelektrane Gacko - naglasio je Dodik.

Sa direktorom Auto-puteva Republike Srpske, razgovarano je o izgradnji prioritetnog auto-puta od Johovca kod Doboja, preko Brčkog i Bijeljine do Rače, koji bi trebalo da bude završen u narednih pet godina. Slijedi i modernizacija magistralnih puteva, za šta će u naredne tri godine biti izdvojeno 300 miliona. 100 miliona su vlastita sredstva Puteva Srpske, a 200 miliona biće obezbijeđeno kreditima.

- Riječ je o 650 kilometara magistralnih puteva koji će biti modernizovani na način da će biti smanjeni troškovi njihovog održavanja. Iz podrške, pretežno banaka, obezbijeđeno je 200 miliona KM, a preostalih 100 miliona KM je iz vlastitih sredstvaa Puteva. Pregovori sa bankama su završeni i 200 miliona KM kredita će dobiti Putevi. Kamatna stopa biće ispod tri odsto, a period otplate pet godina uz grejs period od dvije godine. Kredit će otplaćivati Putevi iz vlastitih sredstava - pojasnio je Dodik.