Milorad Dodik -
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da prisustvo ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija manifestacijama organizovanim povodom obilježavanja nepostojećeg praznika "Dana nezavisnosti BiH" predstavlja ignorisanje zvaničnih stavova BiH i grubo miješanje u njena neriješena unutrašnja pitanja.

U pismu upućenom američkom ambasadoru u BiH, srpski član Predsjedništva naglasio je da obilježavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u već podijeljenoj zemlji kakva je BiH.

- Koristim ovu priliku da Vas podsjetim da u BiH ne postoji Zakon o državnim praznicima u BiH, niti postoji konsenzus predstavnika naroda i entiteta u vezi sa ovim pitanjem. Samim tim, ne postoji "Dan nezavisnosti BiH" niti je 1. mart "državni praznik" u BiH kako to godinama navode političari iz FBiH - istakao je Dodik u pismu Marfiju.

Dodik je naveo da prihvata činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obilježava svoje praznike, ali pokušaji da se ti nacionalini praznici prikažu kao "državni praznici BiH" i da se za njihovo obilježavanje koriste resursi institucija BiH, predstavlja najgrublju zloupotrebu tih institucija i ne doprinosi stabilnosti u BiH, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.