Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik apelovao je još jednom na poslanike u crnogorskom parlamentu da ne usvoje predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, jer je taj tekst Zakona direktno uperen protiv SPC i njenih eparhija, koje je prije 800 godina osnovao lično Sveti Sava.dodik-cg-mitropolija.jpg

S obzirom da Crna Gora već ima ugovore sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom vjerskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom stiče se utisak da se Zakon donosi samo zbog želje da se diskriminiše SPC i njeni vjernici. Usvajanjem jednog takvog zakona Crna Gora bi usvojila akt neprijateljstva prema srpskom narodu, vjernicima, SPC i njenim svetinjama koje su vijekovima odolijevale svim okupatorima, a koje su Crnogorci časno branili i odbranili - istakao je Dodik u izjavi za Srnu.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da ne želi da vjeruje da Crna Gora i njeni narodni predstavnici nemaju svijest o značaju Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je vijekovima bila stub crnogorske države i koja je tu državu i stvorila.

- Srbi iz Republike Srpske sa uznemirenjem prate ovu situaciju saosjećajući sa braćom u Crnoj Gori, nadajući se da će u crnogorskom parlamentu ipak prevladati razum. Još jednom apelujem na savjest narodnih poslanika u Crnoj Gori da ne naprave istorijsku grešku zbog kojih bi se mogla stiditi buduća pokoljenja, i koja bi mogla nanijeti štetu Crkvi sa nesagledivim posljedicama - ukazao je Dodik.

On je naglasio da je Crna Gora sekularna država, opredijeljena za evropski put, te da je teško shvatiti da bi se mogla odlučiti na takav antievropski i anticivilizacijski korak, koji je u suprotnosti sa svim međunarodnim standardima.