Koalicija.jpg

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nakon sastanka sa liderima vladajućkih političkih partija i predstavnicima institucija rekao je da je Ustavnom sudu BiH ostavljen rok do petka do 12 časova da ukine svoju odluku kojom je, kako je rekao iz procesa odlučivanja isključio Srbe.

Dodik je poslije sastanka, na kojem je bilo govora o odluci Ustavnog suda BiH da ukine član 39 Pravila Ustavnog suda, rekao da je ponašanje Ustavnog suda antidejtonsko i antiustavno te da je pokazao da nema dobre namjere prema Republici Srpskoj.

On je rekao da pored zahtjeva da se do petka do 12 časova poništi odluka, zahtjev je i da donese odluka da se neće odlučivati o bilo kom pitanju ili bilo kojoj proceduri sve dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Te odluke očekujemo do petka, dogovorili smo da će predsjednik Republike zatražiti savjetodavno mišljenje Ustavnog suda Republike Srpske o današnjoj situaciji", rekao je Dodik ističući da će nadležni u Republici Srpskoj zakazati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske za utorak 27. juna na kojoj će se donijeti Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda i o bezbjednosnoj i pravnoj zaštiti lica koje bi pokrenuli organi za neprovođenje odluke tog suda.

"Mi već imamo izrađen taj zakon i lako ćemo ga donijeti. Drugo da NSRS u utorak usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH i hitno ga dostavi na odlučivanje Parlamenatarnoj skupštini BiH i treća stvar koju ćemo uraditi je pokretanje odluke o izradi novog Ustava Republike Srpske u roku od 90 dana. NSRS potvrdiće sve ranije zaključke i stavove koje se odnose na pitanje Dejtonskog sporazuma, Ustavnog suda", rekao je Dodik dodajući da odluka Ustavnog suda BiH liči na odluku iz 1991. godine kada su muslimani donosili odluke mimo Srba.

Dodik je rekao da će se političkim sredstvima zaštiti prava što ne znači izlazak iz BiH već povratak na Dejtonski mirvni sporazum te da se sve čini sa direktnim uvjerenjem jer sve što se radi je priča da se Republici Srpskoj otme imovina, a bez imovine nema Republike Srpske.

On je rekao da je dogovoreno da će ukoliko se ova situacija ne raščisti da će biti odlučni, te da je razgovarano o tome da Vlada pripremi odluke o isplati plata zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine.