IMG_20230322_141657_resized_20230322_021803354.jpg (242 KB)

U okviru Samita energetike „SET Trebinje 2023“, danas je održan bilateralni susret na temu „Energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu“, na kojem su učestvovali predsjednik Srpske Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Dodik je istakao da je poznato da je Evropa imala dobru konkurentsku poziciju u odnosu na globalnu ekonomiju, jer ima jeftine energetske izvore iz Rusije.

„Evo prošla je zima, ali dolazi nova zima i niko ne zna kako će ona izgledati i šta će se dešavati. Ako diverzifikacija znači da napustite jedan izvor, a preuzmete drugi u čemu je razlika, opet ste zavisni od jedne strane. Evropa danas nema jakog lidera, mađarski premijer Viktor Orban nesumnjivo ima tu dimenziju, ali ovdje se radi o nekim drugim zemljama. Evropom danas upravljaju Bajden i Zelenski“, rekao je Dodik.

On je dodao da žele da vide Mađarsku i njihove partnere ovdje, da što je moguće više ulažu u Republiku Srpsku.

„Mi već imamo primjere dobre saradnje. Što se tiče energenata, mi nismo zavisni od gasa ali jesmo od naftnih derivata. Imamo sa Rusijom dogovor o izgradnji gasovoda prema Banjaluci i u okviru toga bi trebalo da se izgrade dvije elektrane, što je veoma značajna investicija. Sada čekamo da bošnjačka strana u Sarajevu prevaziđe sujetu i omogući da ispod Drine prođe taj gasovod, a to nam osporavaju već 10 godina“, dodao je Dodik.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto istakao je da je Mađarska u specifičnoj situaciji jer je zemlja koja veći dio svojih energetskih potreba uvozi.

„Za zagrijavanje su nam potrebni energenti, odonsno u ovom slučaju prirodni gas. Da bi jedna zemlja mogla da kupuje prirodni gas potrebno je obezbijediti izvorište i transport prirodnog gasa. Ako jedan od ta dva elementa nedostaje, onda se priča o nekim iluzijama. Realnost u slučaju Mađarske jeste da bezbijedno snabdijevanje naše zemlje prirodnim gasom bez ruskih izvora je danas fizički nemoguće. Učinili smo ozbiljne napore da dugoročno izvršimo diverzifikaciju izvora prirodnog gasa, a da bi ona bila uspješna potrebno nam je više vremena, jer jedan gasovod ne može da se izgradi preko noći“, kaže Sijarto.

Sijarto je dodao da je Gasprom partner koji se drži svojih ugovornih obaveza.

„Gasprom je bio otvoren da razgovaramo o povećanoj količini prirodnog gasa. Što se tiče sankcija, one trenutno ne pogađaju naše snabdijevanje prirodnim gasom i nemamo namjeru da prestanemo sa nabavkom gasa iz Rusije. Kada je prvi paket sankcija uvela Evropska unija, tokom rasprave rečeno je da su sankcije potrebne jer će se njima Rusija ekonomski upropastiti i neće biti u mogućnosti da nastavi rat, to će dovesti do mira. Sada smo došli do desetog paketa sankcija, rat je brutalniji nego ranije i ne čini se d je Rusija poklekla u cijelom tom procesu“, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske.

On je poručio da mu uvijek zadovoljstvo boraviti u Srpskoj i zahvalio na pozivu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.