Vučić-Dodik u posjeti "Srpske kuće" (foto:Sputnik/Nebojša Popović) -
Srpski član Prededsjedništva Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je prilikom posjete Srpskoj kući u Podgorici da ovaj objekat služi za jačanje srpskog identiteta i da će Srpska sarađivati sa rukovodstvom te ustanove.

- Do sada sam o ovome slušao i bilo mi je važno da postoji. Sada sam vidio da je impozantno i da ovo treba da posluži za jačanje našeg uvjerenja, da naš narod ima pravo na svoj identitet, da je na pravom mjestu i da ne može da se odrekne ničega od svog identiteta - rekao je Dodik novinarima, nakon što je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posjetio Srpsku kuću.

VIDEO

On je rekao da je ugodno iznenađen i izgledom samog objekta Srpske kuće, sadržaja koji je vidio.

- Naravno da ćemo i mi iz Republike Srpske sarađivati sa ljudima koji upravljaju ovim objektom i učiniti da sadržaj bude što bolji - dodao je Dodik.

On je naglasio da ovaj objekat govori o Srbiji da vodi računa o svom narodu gdje god se nalazi i da je važno da se očuvaju sve te funkcije.

Vučić je rekao da je Srbija u ovaj objekat, najljepši u Podgorici, uložila 3,5 miliona evra, te najavio da će još više ulaganja u ovaj objekat.

- Srećan sam što je ovo poklon Srbije srpskom narodu u Crnoj Gori i takvih stvari će biti još, i na primorju i na severu Crne Gore. Naša želja je da Srbi budu svoji na svome, da nikoga ne diramo, da ponosno čuvamo svoje ime i prezime i da pomognemo našim ljudima koji žive ovde - rekao je Vučić.

On je dodao da će 300 svojih knjiga dati kao lični poklon Srpskoj kući, te da će obezbijediti još 700 knjigakao donaciju Srbije radi promocije srpskog pisma i jezika.

Izvršni direktor Srpske kuće Emilo Labudović je rekao da posjeta Vučića i Dodika nije samo čast za Srbe u Crnoj Gori, nego i ohrabrenje da neće ostati sami i na margini.

On je pozvao sve kulturne, naučne, likovne i ostale stvaraoce širom srpskog prostora da znaju da su im vrata Srpske kuće uvijek otvorena, te da je potrebno uspostaviti i kulturnu i emotivnu vezu, osim političke.

Nakon posjete Srpskoj kući, Dodik i Vučić će prisustvovati sahrani mitropolita AmFilohija u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Srpska kuća je sjedište institucija i organizacija koje su osnovane radi očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda, za čiju izgranju je Vlada Srbije izdvojila 3,4 miliona evra.

U "Srpskoj kući" su smještene Matica srpska, Institut za srpsku kulturu, Srpski nacionalni savet, Udruženje književnika srpskog naroda, Srpska televizija, Srpski radio, novine, portali, Srpski kulturni centar...