Dodik: Jedino SNSD može da odluči da me zamijeni moj sin Igor

BANJALUKA – Jedini prijedlog koji je došao je prijedlog da predsjednik SNSD-a bude Milorad Dodik. Ako to odluči stranka da mene zamijeni moj sin, onda će to odlučiti stranka, rekao je Milorad Dodik lider te partije u obraćanju nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke koja je održana u Banjaluci.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde i policije Republike Srpske koji je rekao da je "Dodiku vrijeme da se povuče iz politike, da je osvetoljubiv, te da bi stranku trebalo da prepusti mlađim ljudima kao što je njegov sin Igor", predsjednik SNSD-a je rekao jo i ovo:

"Svi opštinski odbori su imali mogućnost da predlože ime, a svi su predložili mene. Nekima to smeta, ali mene od svega najviše raduje činjenica da su ljudi dali meni povjerenje, da ih nisam iznevjerio".

Sabor stranke

Po njemu ova stranka je obilježila politički život Republike Srpske i BiH.

"Trenutno imamo 202.000 članova. SNSD ima sa čime sa izađe pred narod jer su naši rezultati to dokazali. Naš cilj je da branimo interese Republike Srpske i to ćemo nastaviti, poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je sve spremno za Sabor SNSD-a koji će biti održan u Doboju i na kome će biti birano stranačko rukovodstvo.

"Izabran je 1.001 delegat za Sabor. Biće više od 1.500 naših simpatizera. Biraće se statutarna komisija, Glavni odbor i naravno predsjednik. Utvrdili smo definitivne liste naših odbora, konačan izgled naših izvještaja, imamo značajan broj gostiju iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Mađarske, tu će biti naši koalicioni partneri iz Srpske i gosti iz stranaka iz FBiH", rekao je Dodik.

Budžet

On je istakao da je Izvršni komitet stranke razgovarao o ekonomskim i političkim pitanjima u Srpskoj i BiH, te poručio da se sada može reći da je Republika Srpska obezbijedila finansiranje da zatvori ovu godinu.

"Mi možemo reći da smo da ćemo 31. decembra zatvoriti budžet sa svim pravima i obavezama i da u tom kontekstu ne postoji mogućnost da nešto bude ugroženo", kazao je Dodik.

Naveo je da je procijenjena i politička situacija u BiH, te da stranka ostaje pri istim principima za koje se i dosad zalagala, a to su odbrana Republike Srpske, poštovanje Ustava BiH i dejtonskih prava.

"Cilj naše političke borbe je rješenje pitanja Ustavnog suda BiH, na tome nastavljamo da radimo. Neće se desiti usvajanje nijednog zakona na parlamentarnoj skupštini sve dok se ne riješi pitanje stranih sudija i Ustavnog suda BiH. Tek tada naši poslanici mogu da glasaju za zakone koje ranije usaglasimo, poput Zakona o sudu ili Izbornom zakonu. Ponavljam, svi moraju da znaju da SNSD neće glasati dok se ne riješi navedeno pitanjem, ali učestvovaćemo u diskusijama", poručio je Dodik.

Odgovor sindikatu

Prvi čovjek SNSD-a potom se osvrnuo i na današnju protestnu šetnju koju je organizalo šest sindikata u Srpskoj, kazavši da je Sporazum o utvrđivanju i povećanju plata u potpunosti ispoštovan.

"Smatram da je okupljanje bilo besmisleno i da ne odražava stanje u tom pogledu. Zakon o platama zaposlenih u organima uprave iz 2007. godine je definisao da platu, regres i topli obrok objedinimo. Dakle, tada je rečeno, da ako radnik ima platu 500 KM, topli obrok 100 KM i regres 200 KM, sve se to sabira i čini platu od 800 KM. Nakon toga ona je povećava kako su povaćavane plate iz budžeta", naveo je Dodik, koji je kazao i da je problem nastao što dio organizacija nije poštovao dogovoreno.

"Sindikat sada želi da napravi čitavu jednu politiku oko toga. Kako se plata povećava, tako se povećava i topli obrok. Samo ću reći da je na plate u 2019. godini odvojeno preko 700 miliona KM, a u 2023. preko milijardu KM iz budžeta, što je 49,4 odsto povećanja iznosa na plate", dodao je predsjednik SNSD-a.

On je naglasio da poštuje rad svih članova sindikata, ali isto tako smatra da veliki problem predstavlja to što sindikat zdravstva ima više granskih sindikata.

"Moram reći da je gotovo nemoguće razgovarati sa predstavnicima ovih sindikata iz zdravstva jer ih ima mnogo. Imamo problem ko je reprezentaitvan, oni čak i ne pričaju jedni s drugima. I zato oni obračune i zahtjeve prenose u smislu koji nisu realni. Razgovaraćemo sa sindikatom. Okupićemo sve sindikate zdravstva i pokušati naći dogovor. A ukoliko oni ne budu jedinstveni, onda i jedinstven dogovor nije moguć. Ali ću reći da stanje odražava broj okupljenih tamo na šetnji. Dodao bih i da oni koji vode sindikat nekad nisu u pravu", rekao je Dodik.

Konaković i Šmit

Odgovarajući na pitanja novinara o stavovima ministra inostranih poslova BiH Elmedina Konakovića koji je rekao da je zabrinut zbog politike Republike Srpske, odluka Narodne skupštine RS koje su okrenute ka Rusiji, te da nije sporan položaj Kristijana Šmita u BiH, Dodik je poručio da je Konaković samo nastavlja da sprovodi politiku koja je protiv Republike Srpske.

"Nisam znao da je Konaković tako glup kada kaže da se sve svodi na Rusiju. Ali ni Tito nije dao sebi za pravo da ode u Ameriku 20 dana pa da se tamo šepuri, a da ostavi ovdje neriješene probleme. Bilo bi dobro da se vidi gdje je boravio, šta je radio i o čijem trošku je bio. I tamo dobacuje i sve negativno priča o Srpskoj što govori da je napustio politiku zajedničkog djelovanja. Zanimljivo je da kada pričate sa njim onda je sve u redu, zagovara uvažavanja, a kada ostane sam, onda se retorika nimalo ne razlikuje od retorike Bisere Turković", poručio je Dodik, te dodao:

"On već nije naš zajednički ministar u svijetu, kako kleveće i kako se ponaša, pa onda dođe ovdje i predstavlja nešto sasvim drugo. Kad idete na međunarodnu političku scenu, ne možete lično i u ime svoje partije ići tamo pa pričati nešto u ime BiH".

Dodik je rekao da Konaković ne provodi politiku partnera BiH, već svoju i politiku stranaca.

"Što se tiče Šmita, sve smo rekli. Srpska će nastaviti da sprovodi i donosi svoje zakone", naveo je on.

U tom smislu, Dodik je prokomentarisao usvajanje Zakona o nevladinim organizacijama.

Zakon o NVO

"Zakon o radu NVO je bukvalno prepisan zakon SAD, malo ublažen jer oni tamo sijeku glave u političkom smislu (deportuju ljude..), a kod nas su predviđene novčane kazne. A ako se sjećate da kada je bilo riječi o ovom zakonu, Amerikanci su rekli da imaju taj zakon, ali da ga ne preporučuju nikome. Eto, oni imaju, a mi ne možemo. Mi ćemo nastaviti sa našim zakonodavnim aktivnostima. Mislim da je ovo sve što Konaković govori, slijedi zato što smo dogovorili da uskoro imamo zakon kojim ćemo izbaciti strane sudije iz Ustavnog suda BiH, a bez Šmita i tih sudija, oni nemaju način da se obračunaju sa Republikom Srpskom, kao što je ni nemaju. Konaković je pokušao da se predstavi kao Majka Tereza, u suštini je tip koji provodi podmuklu bošnjačku politiku obračuna sa Republikom Srpskom, tako i ovo oko Šmita", zaključio je Dodik.