Dodik i patrijarh Teofil Treći - Foto: RTRS
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon što se u Izraelu sastao sa jerusalimskim patrijarhom Teofilom Trećim, najavio je da će Vlada Republike Srpske u narednih mjesec dana Jerusalimskoj patrijaršiji donirati 100.000 evra.

Dodik je patrijarha upoznao sa složenom situacijom u BiH, ali je i pozvao patrijarha da posjeti Republiku Srpsku.

- Susret s jerusalimskim patrijarhom Teofilom Trećim danas, kao i prije 10 godina, jednako je otvoren i pun razumijevanja za srpski narod u Republici Srpskoj - rekao je Dodik.

Jerusalemski patrijarh je istakao da je samo prisustvo Dodika u patrijaršiji od velikog značaja za njih i da su kako je kaže razmijenili mišljenja o stanju na Kosmetu, regionu kao i problemima u svijetu.

- Upoznat sam sa složenom situacijom u BiH, posebno kada su religijska neslaganja u pitanju. Ovo su izazovna vremena, svi moramo da budemo jedinstveni u Hristu - rekao je patrijarh Teofil.

Patrijarh se zahvalio Dodiku, uz poruku da je svaka pomoć uvijek dobro došla.

Patrijarh Teofil uručio je Dodiku i Orden patrijaršije.

Patrijarh Teofil uručio Orden patrijaršije Dodiku

Srpski član Predsjedništva BiH će se sastati i sa predsjedavajućim Svjetske cionističke organizacije Jakovom Haguelom koji će mu dodijeliti priznanje.

Tokom posjete Izraelu, Dodik će prisustvovati večeri koju priređuje Haim Bibas, predsjednik Federacije lokalnih vlasti u Izraelu i gradonačelnik Modina, grada pobratima sa Banjalukom.