Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će finalizacija razgovora sa kineskim kompanijama u vezi sa termoelektranom “Gacko dva” biti završeni u toku ljeta.


Dodik je rekao da je kineska kompanija “Dong fang” u Srpskoj izgradila savremenu termoelektranu, te da se vode razgovori i već su definisani određeni odnosi u vezi sa Termoelektranom “Gacko dva”.
“Sa kineskim kompanijama razgovaramo i o izgradnji auto-puteva, što je za nas veoma važno, imajući u vidu potrebu da izgradimo mrežu auto-puteva u Srpskoj. Sa kineskim kompanijama stičemo sve više iskustva da bismo mogli da budemo operativni i uspješni na tom pitanju”, rekao je Dodik.
On smatra da bilo veoma korisno za građane Srpske da se izuči mogućnost da se u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj uvede kineski jezik koliko je to moguće, jer najveći problem predstavlja nedostatak kadra.
“Kineska strana je spremna da pomogne u tom pogledu, putem volontera koji bi ovdje bili nastavnici”, rekao je Dodik.
On je zaključio da Srpska sa Kinom ima sveobuhvatnu saradnju koja se širi na zadovoljstvo Srpske, jer je Kina najmoćnija zemlja na svijetu.
“Republika Srpska je mala zajednica, ali pristup koji Kinezi imaju, od privrednika do državnih funkcionera, je upornost i predanost da se ti odnosi održe i uspostave na najvišem mogućem nivou saradnje”, poručio je Dodik.
On je nakon posjete izložbe “Put svile – novi izgled” novinarima u Banjaluci rekao da je danas važan dan u Republici Srpskoj i Banjaluci jer su zahvaljujući naporima koje ulaže ambasador Kine u BiH Čen Bo sa institucijama Srpske, njeni građani u prilici da prodube znanja i iskustva u vezi sa Kinom koju osjećaju kao prijateljsku zemlju i žele da imaju što više saznanja o njoj.
Dodik je pozvao sve građane da posjete izložbu da bi vidjeli detalje iz svakodnevnog života Kine.
On je rekao da će u toku dana na Fakultetu političkih nauka biti održano predavanje eminentnih profesora iz Kine koji će prenijeti svoja iskustva i saznanja, te približiti politički sistem, način života, privredu, kulturu i obrazovanje.
Ambasador Kine u BiH Čen Bo rekla je da je Termoelektrana u Starima jedna od ranih postignuća inicijative “Pojas i put” i predstavlja dobar početak za Republiku Srpsku za dalje učešće u izgradnji ove inicijative.
“Ova inicijativa ne odnosi se samo na ekonomsku saradnju i izgradnju infrastrukture, već uključuje i međuljudske veze. Opredijeljeni smo da se građani Srpske više upoznaju sa Kinom i da se umanji udaljenost Srpske, BiH i Kine”, rekla je Čen.
Ona je podsjetila da je prije sedam dana u Pekingu održan forum “Jedan pojas – jedan put”, na kojem je predloženo niz sugestija za izgradnju tog puta.
Nove predložene mjere, dodala je ona, mogle bi omogućiti BiH obimno učešće u izgradnji tog puta.
SRNA