Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
 
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je za Republiku Srpsku najvažnije da Srbija bude jaka i stabilna, kao i da Srpska održi samobitnost i samostalnost u okviru Dejtona.

- Važno je da Republika Srpska ostane stabilna. To je važno i za Srbiju - naglasio je Dodik.

On je rekao da je zahvalan predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za mnoge podrške, ističući da u Srpskoj nema nijedne opštine u kojoj neki projekat nije finansirala Vlada Srbije.

Dodik je za TV Pink rekao da se sada gradi i put srpskog jedinstva, koji će ostati trajno i da očekuje da auto-put, odnosno spoj Banjaluke i Beograda, preko Rače, Bijeljine i Brčkog, bude gotov za četiri godine.

Govoreći o Vučićevom nastupu u Savjetu bezbjednosti UN i pritiscima koji su uslijedili na njega i Srbiju, Dodik je naveo da je veoma važno danas imati stabilnog vođu i lidera, a Vučić je jedan od najvažnijih koji djeluje u Evropi.

U vezi sa zahtjevom poslanika Evropskog parlamenta da sa Srbijom budu prekinuti pregovori ako ne uvede sankcije Rusiji, Dodik smatra da je očigledno da ova politika koju su nametnuli i koja je odgovarala Nijemcima da vrše dominaciju, očigledno više ne može da prođe.

On smatra i da Velika Britanija nije slučajno izašla iz EU, nego se radilo o organizovanom političkom projektu da se objedini anglosaksonski svijet, a da kontinentalna Evropa treba da bude poslušna Americi, što se upravo i dešava.

- Evropa i lideri koje ona ima pokazali su potpuno nesposobnost i navukli se na priču o Rusiji i Ukrajini, izgubili značajan potencijaln za energetsko snabdijevanje na Istoku, a dobili pragmatične Amerikance koji će uvijek gledati samo profit i ako im bude bolje plaćeno neki brod američkog gasa, oni će ga usmjeriti prema Africi, neće prema Evropi - rekao je Dodik.

On je ocijenio da Mađarska, s druge strane, pokazuje racionalnost u vezi sa sankcijama Rusiji, dok su evropski lideri, uživajući u sankcijama koje su uvodili Rusiji, sami sebi sjekli granu na kojoj sjede, a epilog toga su "ulice", štampanje novca, pa je evro pao 50 odsto u odnosu na dolar, a o tome malo ko priča.

Dodik je rekao da je protiv bilo kakvog nametanja, dok Kristijan Šmit, koji nema formalno imenovanje, koji je došao na talasu podrške muslimana, pokušava da nekog disciplinuje oko izbora.

On je dodao da muslimani žele da majorizuju Hrvate, te dodao da se to moglo desiti i sa Srbima ranije kada su muslimani bukvalno preglasali Željku Cvijanović, a pobijedio Mladen Ivanić na izborima uz pomoć 35.000 muslimanskih glasova.

- I to je ono čega mi treba da se bojimo. To je ono što imamo i danas opasnost od /lidera SDS-a Mirka/ Šarovića koji kaže da nema partnere u Republici Srpskoj, nego da su mu partneri u FBiH, a vodi SDS, partiju koja je stvorila Republiku Srpsku. Razumijem da ima ljudi iz SDS-a koji ostaju tu iz nekog principa, ali njihovo rukovodstvo je potpuno na strani izdaje srpskih nacionalnih i državnih interesa u BiH - napomenuo je Dodik.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", u kojoj su Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, Dodik je naveo da tu ideju odbija političko Sarajevo, dok privrednici u FBiH to žele, jer donosi razne benefite.

On je ponovio da je mržnja prema Srbiji, koja je jaka i koju identifikuju sa Vučićem, za muslimane jača od privrednih benefita.

Što se tiče prijetnji ratom lidera SDA Bakira Izetbegovića, Dodik je rekao da je Bakir u velikoj nevolji jer je u veoma tijesnom odnosu sa protivkandidatom Denisom Bećirovićem /SDP/ i njegov koncept se urušava.

- Pošto je Izetbegović u tijesnom odnosu sa /Denisom/ Bećirovićem i sada nema mnogo kvote da se da muslimanskih glasova Komšiću. I to je pojačalo nervozu između svih njih. Komšić pokušava neku građansku priču da privuče što više muslimana, ali to praktično urušava glasove Bakiru. U svakom slučaju njihova politika, je politika urušavanja BiH - rekao je Dodik, ponovivši da je BiH nemoguća zemlja i da nema nikavu logiku.

Što se tiče lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, Dodik je rekao da sarađuju po zajedničkim pitanjima i zajedničkom pristupu u tome, te da je daleko racionalnije i lakše razgovarati sa Čovićem nego sa Izetbegovićem, koji želi BiH bez entiteta, kao što su izlobirali u njemačkom Bundestagu, a niko na to ne reaguje.

Dodik je rekao da će činjenica da su od devet sudija Ustavnog suda tri stranci dovesti do raskola u BiH, te da će, ako ovi izbori budu snažna podrška njegovoj politici, dovesti Srpsku u poziciju da snažno reaguje na to.

- Ja se još borim protiv svega toga. Preduzeću akciju da se održi samobitnost i samostalnost Republike Srpske u okviru Dejtona. Ako to nije moguće, tražiću od naroda - ili me pratite u ovom i idemo u nezavisnost ili pristanite da budete potčinjeni, potlačeni. U svakom slučaju mislim da tu moju politiku do sada značajan dio naroda podržava i razumije - rekao je Dodik.