Milorad Dodik - Foto: RTRS
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prvog dana Diplomatskog foruma u Antaliji sastao se sa Miroslavom Lajčakom, izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine gdje su razgovarali o situaciji u BiH, ali i o stanju u Ukrajini.

- Republika Srpska je neutralna po pitanju Ukrajine i ostajemo pri tome. Imamo apsolutno pozitivan stav prema ukrajinskom narodu, žao nam je zbog stradanja, ali isto tako mislimo da je ovaj sukob rezultat globalnog previranja, koje se dodiruje u Ukrajini između Zapada, NATO-a i jedne odbrambene pozicije, koju sama Rusija ima, i to svi vide. Ukrajina je tu više kolateralna šteta - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je, osim o refleksima krize na ekonomiju sa Lajčakom razgovarao i o političkim temama u BiH i na Balkanu.

- Ovo je bila prilika da mu objasnim neke naše stavove. Jedan histerični pristup koji briselska administracija ima prema BiH u nastojanju da prikaže sve crno bijelim. Oni i naše nastojanje da se ponašamo u skladu sa Ustavom u suštini proglašavaju antiustavnim. Moja uloga je bila da objasnim da to nije tako. Ono što mi radimo je sve potkrijepljeno ustavnom pozicijom. Mi ćemo nastaviti sa tom politikom i nećemo podleći toj jednoj opštoj histeriji, koja je i sad zbog sukoba u Ukrajini - poručio je Dodik.

Dodik je Lajčaku rekao da Srpska ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu sa procedurama.

Milorad Dodik i Miroslav Lajčak (foto: RTRS)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prvog dana Diplomatskog foruma u Antaliji sa sastaće se i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom, te predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Protokolom je planiran radni doručak Dodika sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Na forumu učestvuje i bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović , kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodik i Džaferović , prema programu samita, obratiće se u subotu, 12. marta, u okviru panela lidera "Budućnost BiH", najavljeno je iz Predsjedništva BiH.