Dodik nakon sastanka sa privrednicima: Najniža plata ostaje 900 KM
BANJALUKA - Predsjedik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u Srpskoj ostaje najniža plata od 900 KM.

"Tragamo za konkretnim privrednim djelatnostima i uslugama i onima koji bi mogli da imaju probleme u poslovanju. Moraće da dokazuju da imaju taj problem i država će sa njima te probleme rješavati", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanaka sa privrednicima i predstavnicima Vlade.

Dodik je naveo da je potrebno da se pronađe način da se pomogne onima koji imaju objektivne gubitke, ističući da je ključno pitanje privrede Republike Srpske kako podići produktivnost i tehnološki razvoj.

On je istakao da će pomoći u traganjima za rješenjima svima, kao što su drvna, tekstilna, industrija obuće gdje se zapošljava najveći broj radnika.

"Mi ne možemo da snosimo odgovornost za smanjene narudžbe iz inostranstva, ali možemo da pomognemo da ljudi ne izgube radna mjesta i da se firma ne dovede u problem", istakao je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska želi da sačuva kvalitetna radna mjesta ali ne na uštrb njihovog gubitka i poslodavaca koje, kako je rekao, veoma cijeni i poštuje, jer daju doprinos razvoju Srpske.

"Mi ne želimo ništa drugo da se učini, već da se poveća povjerenje u društvo povećanjem plate", rekao je Dodik.

On je naveo da je problem u percepciji, u situaciji da je najniža plata u Srbiji niža nego u Srpskoj, činjenicu koja pravi percepciju da je najniža plata u FBiH znatno niža nego u Srpskoj.

Dodik je rekao da je neoporezivi dio dohotka u Republici Srpskoj 1.000 KM, u FBiH 500 KM, te da u FBiH nema stimulansa, dok u Srpskoj ima.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj trenutno nema povećanja cijene električne energije koja je za više od 20 odsto jeftnija nego u FBiH.

"Uvažavamo činjenicu da se smanjuju narudžbe od kupaca iz zapadne Evrope, najznačajnije smanjenje dolazi od nekih ranijih partnera iz NJemačke i drugih tržišta koji smanjuju nabavke odavde. Moramo učiniti da garantujemo stabilne okolnosti i uslove za drvnoprerađivačku industruju, a tu je glavno pitanje cijena sirovina", pojasnio je Dodik.

On je rekao da će Srpska ostati na tome da cijena električne energije za privredu i cijena asortimana za domaću prerađivačku drvnu industriju oblovine ostane ista.

"Ovdje najveću dobrobit treba da imaju privredna društva, koja imaju zaposlene, i radnici. Ovdje najmanju korist izvlači budžet, bez obzira na neke obračune", rekao je Dodik, podsjetivši da u Srpskoj funkcioniše Zakon koji kaže da će se izvršiti povrat poreza i doprinosa za povećani dio plate.

Dodik je naveo da predstoji teško vrijeme, da uopšte nije lako kada se pogledaju globalni mediji koji izvještavaju o obustavama velikih ekonomija u NJemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama koje se odražavaju na ovaj prostor.

"Želimo da održimo dijalog koji je neophodan sa poslodavcima i sindikatom", rekao je Dodik i ponovio da se neće mijenjati iznos najniže plate od 900 KM u Republici Srpskoj.

On je rekao da su danas u svijetu dvije dominantne teme - energetika i razvoj vještačke inteligencije kroz povećanu primjenu u tehnologiji i proizvodnji.

"Moramo vidjeti u privredi kako obezbijediti dovoljno električne energije za buduće godine. Globalni obračuni za Evropu i ovaj dio svijeta govore da će, ukoliko se nastavi brzi razvoj tehnologije i saobraćaja u narednim godinama tri puta biti povećana potrošnja električne energije", naveo je Dodik.

Dodik je zaključio da Republika Srpska pravi stimulativan sistem da privuče ljude na ove prostore, ističući da Srpska ima najnižu cijenu poreza na dobit, da nema porez na dohodak.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su premijer Radovan Višković, ministri finansija Zora Vidović, privrede i preduzetništva Vojin Mitrović, rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, kao i predstavnici Privredne komore i Unije poslodavaca Srpske.