Dodik i Tegeltija sa Sijartom (Foto: Facebook/Szijjártó Péter) -
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka u Mostaru sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova Mađarske da je zahvalan Mađarskoj na razumijevanju stanja u BiH, te njihovoj namjeri da ekonomski pomognu.

Dodik je naglasio da je na sastanku sa Sijartom potvrđeno da će biti nastavljeni svi raniji dogovori Republike Srpske i Mađarske i da će se tragati za novim zajedničkim projektima.

- Mogu da razgovaram sa Sijartom o našim međusobnim odnosima i saradnji koja je veoma intenzivna. Ovo je bila prilika da njemu i njegovim kolegama, premijeru Viktoru Orbanu čestitam veliki izborni uspjeh i pobjedu. To je i za nas u Republici Srpskoj veoma značajno zato što imamo važne dogovore sa tom strukturom i Mađarskom - rekao Dodik novinarima nakon sastanka.

Dodik je poručio da je "Mađarska veoma dobar prijatelj za sve ljude koji žive u BiH".

- Njihov interes je isključivo da pomognu u podizanju ekonomije, boljem razumijevanju, stabilnim političkim odnosima i onim politikama koje zajednički dogovorimo - rekao je Dodik.

On je zahvalio Sijartu za predanost i za to što je posjetio Mostar.

- Kao član Predsjedništva BiH želim da mu se zahvalim, mislim da je ovo pravi put u dobrom smjeru - istakao je Dodik.

Sijarto je na svom Fejsbuk profilu napisao da je stabilnost BiH ključno pitanje, te bi bilo dobro da svi ovo shvate.

- Stabilnost se, s druge strane, ne može postići bez mira među državotvornim narodima, a oni nisu zadovoljni svojom situacijom. Zato bi bilo dobro da se i naši evropski prijatelji potrude i shvate razmišljanje ljudi koji ovdje žive umjesto impotentnih međunarodnih izjava - naveo je Sijarto.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija sastali su se danas u Mostaru sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Teme razgovora su bile ekonomska saradnja i politička pitanja.

Dodik i Tegeltija su se sastali ranije sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Dodik, Tegeltija, Brnabićeva i Sijarto će danas u Mostaru prisustvovati i otvaranju Međunarodnog sajma privrede.

Riječ je o najvažnijem privrednom događaju u BiH i jednom od najznačajnijih na ovim prostorima, na kojem se očekuju brojne delegacije iz BiH, regiona i svijeta.

Sajam će okupiti 750-800 izlagača iz zemlja regiona i svijeta, a tokom pet dana trajanja očekuje se i više od 60.000 posjetilaca.

Sajam će proglasiti otvorenim Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske koja je ovogodišnja zemlja partner sajma, saopštili su organizatori.

Osim Sijarta, o značaju sajma za Mostar i BiH govoriće direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mario Kordić i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.