Milorad Dodik - Foto: Twitter

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, važan dokument, jedan od najvažnijih za Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini.

- Ne smijemo prestati da se borimo za istinu - poručio je Dodik.

On je istakao da je Komisija radila potpuno nezavisno, da na njen rad niko nije uticao jer i sve da je neko želio, to nije bilo moguće jer iza ovakvog dokumenta stoji autoritet stručnjaka.

Dodik je naglasio da je u Izvještaju navedeno mnogo važnih činjenica o stradanju Srba, zločinima nad srpskim narodom...

Istakao je da se u Izvještaju ne može primijeniti termin genocid, te da je stradalo najviše 3.500 Bošnjaka i više od 2.000 Srba.

- Ova komisija termin genocid odbacuje, jer smatra da za tako nešto nema elemenata po važećim kvalifikacijama i Rimskom sporazumu i da je kvalifikacija genocid dio satanizacije prema Srbima. U skladu sa tim, Republika Srpska stoji čvrsto na stanovištu da trajno odbaci takvu kvalifikaciju - rekao je Dodik.

On je podsjetio da SAD i Velika Britanije nemaju rezoluciju o zabrani negiranja genocida koja se pokušava nametnuti zemljama zapadnog Balkana.

Dodik je rekao da svi koji su objektivni mogu naći dosta činjenica u Izvještaju, te da Srpska prihvata činjenicu da su stradali Bošnjaci i Srbi, kao i mnogo djece i da zbog toga treba da odgovaraju svi koji su počinili zločine.

Istakao je da se o svemu mora razgovarati na najvišim nivoima kako bi se pokušalo doći do univerzalnih stvari i da je važno da Izvještaj bude prezentovan svijetu.

- Ne trebamo očekivati da će Bošnjaci prihvatiti ovaj izvještaj, ali ni oni ne mogu očekivati da će silom, pa makar dolazila i od moćnog Zapada, nametnuti nama istinu - kategoričan je Dodik.

Podsjećamo, Vlada Srpske na posebnoj sjednici u Banjaluci, primila je k znanju Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine.

Sjednici su prisustvovali i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te izraelski istoričar i predsjednik Komisije Gideon Grajf.