Vanredno stanje neće biti olako ukinuto u Republici Srpskoj, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Aktuelno-Milorad Dodik - Foto: RTRS
- Veoma dobro ćemo razmisliti kada budemo ukidali vanredno stanje. Vanredno stanje ne treba meni, nikome od nas, već treba da bi se efikasnost mjera dovelo do najboljeg obima i da ne bi zakasnili u nečemu - rekao je Dodik.

On je izrazio bojazan kako će se odvijati ukidanje vanrednog stanja, ako se malo popusti u mjerama i disciplini i počne se pojavljivati značajan broj zaraženih.

- Imate Japan, koji je smatrao da je pobijedio korona virus, pa mu se to sada vraća. Ne smijemo biti slijepi na iskustvima drugih zemalja kako to prolazi. U Republici Srpskoj moramo ostati posvećeni tome, jer je i najbolja mjera u svemu ovome – posvećenost tome - smatra Dodik.

Dodik je rekao da se ništa drugo ne može uraditi osim da ljudi štite sebe jer tako štite čitavo društvo.

On je rekao da Glavni koordinacioni tim ima odgovornost za sve mjere koje donosi i da je to napor kojeg ulaže čitav tim ljudi, a ne volontarizam jednog ili dvojice ljudi.

Dodik je rekao da je uvjeren da su Republika Srpska i svi njeni građani pokazali samoodgovornost, da je Srpska sposobno društvo da se suoči sa ozbiljnim nastrajima na njenu bezbjednost, kao i da ima sasvim dovoljno međunarodnih prijatelja.

On je rekao da je Republika Srpska sposobna i organizovana u borbi protiv širenja ovog virusa.

- U danu kada su mnogi ovdje razmišljali o tome da to nije ništa, ja sam imao ljude oko sebe koji su mi sugerisali da se škola mora odmah zatvoriti. Mi smo odmah zatvorili škole, radnje, kafiće i to se pokazalo ključnim u suzbijanju širenja korona virusa - napomenuo je Dodik.

On je naglasio da Srpska u ovom trenutku ima dovoljno novca, te da će bitno uticati na smanjenje gubitaka krize.

Dodik je naveo da je u Republici Srpskoj osposobljen zdravstveni sistem da može da funkcioniše i da se sada bave ekonomijom.