Dodik sa predstavnicima kompanije Gasprom (Foto:ATV) -
Cijena gasa ostaje ista za Srpsku, a ne postoji nijedno pitanje koje može da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH nakon sastanka sa generalnim direktorom Gasproma.

- Ono što je veoma važno, jučerašnji moj razgovor sa predsjednikom Putinom je ovdje potvrđen. Mi ćemo imati istu cijenu gasa u periodu kako je to dobila i Srbija, do 31. maja. Nakon toga ćemo razgovarati. Naši potrošači mogu računati na istu cijenu, bez obzira što je ona mnogo veća na svjetskom tržištu - rekao je Dodik.

Istakao je da je sastanak sa Milerom prošao odlično.

- Nastavak je ovo naših dobrih razgovora od ranije. Mi smo dok je još bio na dnevnom redu "Južni tok" razgovarali o interkonekciji sa Srpskom, jednim autonomnim sistemom snabijevanja Republike Srpske gasom, kako bi razvili tržište i kako bi dobili što veću energetsku sigurnost, efikasnost i bezbjednost kao što to rade svi u svijetu - rekao je Dodik.

Naglasio je da je Miler potvrdio svoja opredijeljenja i tome će se zajedno raditi na projektima izgradnje gasovoda i izgradnje gasnih elektrana.

- Bio je odličan i visoko prijateljski poslovni sastanak u kojem se Srpska opaža kao važna i kao prostor u kojem imaju interesa ovako veliki giganti kao što je Gasprom da bude prisutan, da širi svoju mrežu ponude i kapacitete. Veoma sam zadovoljan sastankom i sav napor puta se isplatio jer imamo dobru podršku ovdje i osjećanje da ćemo zaista brzo raditi na realizaciju ovog projekta - dodao je Dodik.

Kaže kaže da nema pitanja koje bi moglo da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke.

- Ono što mi treba da uradimo jeste da napravimo operativni plan i krećemo ka tome. Razgovaralo se o svim elementima i dati su odgovori na sva pitanja, te nema tog pitanja koji bi mogao da zaustavi ovaj projekat i to je dovoljno za danas. Radićemo da prepoznamo obaveze i da nema zastoja sa naše strane. Skupiću sve nadležne da sagledamo svu situaciju, dati hitne rokove što se tiče planske dokumentacije i informisati naše partnere - istakao je Dodik.

Podsjećamo, Dodik se u Moskvi sastao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom kojeg je upoznao o političkoj situaciji u BiH i iznio mu stavove Srpske.