Milorad dodik.jpg

Ideja o povećanju minimalne plate na 1.050 KM snažan je iskorak koji će biti težak za pojedince u privatnom sektoru, ali je nužno da bi se sačuvala radna snaga, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Istovremeno, on je rekao da nio ne kaže da to nije teško za poslodavce.
-Javni sektor ne bi trebalo da ima probleme. Neke kompanije ne, jer su izvan toga. Ali značajan dio srednjih-manjih preduzeća bi mogao imati probleme. Ali, izvinite, nama sve češće dolaze poslodavci koji govore da nema radnika, neće da rade. Pa, ako hoćemo da imamo radnike, onda moramo da se bavimo i pitanjima kako da obezbijedimo prava radnika. A ne samo pravo na profit – Dodikova je poruka.

Dodik ističe da je profit važan, ali i da zemlje liberalnog kapitalizma imaju u svijest ugrađenu “socijalnu odgovornost kompanija”.

-Ne možete imati radnika koji je nezadovoljan platom i ambijentom. Nećete pridobiti nijednog radnika ako izvlačite ekstremnu dobit, a držite minimalne plate – rekao je predsjednik.

Koverte

Govoreći o kontroli inspekcije, Dodik ističe da formalno poslodavci koji “dijele koverte” ispunjavaju svoje obaveze, a da bi se preduzela akcija u njoj treba da učestvuju i radnici i odgovorni organi.

-Nekoliko pokušaja inkognito akcija te vrste nije urodilo plodom jer radnici ne žele da sarađuju. Dođete u firmu, minimalna plata je 700 KM, a oni isplaćuju 720. Formalno mu ne možete ništa. A svi znaju da će sutra dati kovertu u kojoj je 500 KM. To je naš mentalitet koji treba da bude promijenjen. Ali on se mijenja i zakonima. Mentalnitet se mijenja i činjenicom da ćete povećati osnovicu za minimalnu platu i smanjiti okvir za sivu ekonomiju i crne fondove – rekao je Dodik za ATV.

On ističe da je potrebno obaviti razgovore sa poslodavcima i vidjeti kojim bi putem trebalo da se kreće.

-Da nisam ništa progovorio, bili bi suprotstavljeni stavovi. Na kraju svake godine mora se utvrditi minimalna plata u Republici Srpskoj koja će se isplaćivati u narednoj godini. Predviđen je dijalog između socijalnih partnera, Vlade, poslodavaca i sindikata. U posljednjih nekoliko godina taj dijalog nije dao rezultate i Vlada je morala da utvrđuje najnižu platu. Ove godine je ona u Srpskoj 700 KM. Najviša je zagarantovana plata u regionu. Naravno da je viša u Hrvatskoj i Sloveniji, ali oni su članovi EU – kaže Dodik.

“Crne isplate”

Dodaje da to jeste njegov prijedlog i on treba da bude polazna osnova za razgovore.

-Ali ja ću uvažiti i sindikalne i stavove poslodavaca. Neki će opet koji govore da ako Dodik kaže, tako mora biti. To nije tako. Vidjećemo šta će se reći u okviru tog dijaloga. Svi pokušavaju da dodaju nešto što nije tačno. Niko ne isključuje poslodavce da razgovaramo o tome, ali ima devijacija. Ne može se reći da prigovori sindikata koje smo slušali prethodnih godina nisu tačni. Vezano za to da se favorizuje dobit i da se koristi za crne isplate da bi se izbjegli doprinosi i slično i neće niko moći dokazati da osim javnog sektora i značajnog broja poštenih poslodavaca, nema i onih koji to isplaćuju na takav način. Nemoguće je da ako je minimalna plata 700 KM da vi inženjera u građevinarstvu isplaćujete 720 KM. Svako zna da se radi o koverti. Usput to preduzeće bilježi dobit – zaključio je Dodik.