Milorad Dodik - Foto: TANJUG
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je nakon sastanka sa zvaničnicima Srbije rekao da je zahvalan na pomoći Srbije Republici Srpskoj.

Istakao je da je to poruka našem narodu, da Srbija misli o Srpskoj i želi da podrži narod na prostoru Srpske.

- Veoma smo zadovoljni razgovorima. Bili su veoma uspješni. Zahvalni smo za podršku koja dolazi od Vučića i njegovog tima - rekao je Dodik, te dodao da su njihovi sastanci, sastanci kontinuiteta.

On je naveo da je ranije predsjedniku Srbije dostavljen dokument, u kojem se ukazuje na težak položaj Republike Srpske unutar BiH zbog intervencionizma visokih predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda BiH.

- Inicirao sam te teme. Želio sam da upoznam predsjednika Srbije o tome. Naša politika je politika mira i mi tražimo da mir bude trajan i stabilan. Naša politika nije rat - poručio je Dodik.

Naglasio je da Srbija kao potpisnik Dejtona treba da bude upoznata sa situacijom u BiH.

- Uvijek me iznenade riječi koje dolaze iz Sarajeva, posebno prijetnje ratom - dodao je Dodik.

Poručio je da je njegova obaveza da štiti status Srpske.

- Moram reći da srpski narod nije zadovoljan što smo izgubili Sarajevo, čiste srpske opštine, ali smatramo da bez obzira na ono što nam je bolno, treba da imamo mir - dodao je.

Rekao je i da se u BiH sprovodi haranga protiv Republike Srpske.

VIDEO

- Tražim od Vučića da nam garantuje da se naš status neće ugrožavati silom, zahvalan sam mu jer je rekao da neće više biti pogroma Srba i da Srbi moraju da se angažuju na tom pitanju - istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da su Srpsoj mametnuli da organi BiH imaju pravo da udu u Banjaluku i da odnesu dokumentaciju u Sarajevo i da je zaključaju.

- Ne treba narod u BiH da se plaši Srbije i Republike Srpske, ali treba da se boji svojih političara i njihovih odluka. Mi razmišljamo o drugačijem statusu, ali to je normalno. I uvijek ćemo razgovarati o tome. Bošnjaci su devastirali Hrvate u Federaciji to hoće da urade i sa Srbima - kaže Dodik.

On je ukazao da srpski narod u BiH nije zadovoljan situacijom u kojoj izgubio Sarajevo, čisto srpske opštine u FBiH, ali da u Republici Srpskoj smatraju da bez obzira na gubitke koji su bolni za srpski narod, prednost treba da dati miru i realizaciji sporazuma.

Ističe da su u Srpskoj kuće Bošnjaka obnovljene i sredene, a srpske kuće u Federaciji se ruše.

- Ko napada Republiku Srpsku, pa Izetbegović. Mi smo veoma dobro pročitali proglas SDA. U njihovom planu i nema Republike Srpske. Mi smo veoma zabrinuti. Sankcije koje je komantarisao ambasador Amerike u Federaciji kaže da su uvedene jer Milorad Dodik spriječava funcionalnu BiH. A funkcionalna BiH je to da nema Republike Srpske - poručio je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarali su sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o ranije dostavljenom dokumentu, u kojem se ukazuje na težak položaj Republike Srpske unutar BiH zbog intervencionizma visokih predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Srbije Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.