Trebinje za 2,5 godine dobija bolnicu vrijednu 128,4 miliona

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će u narednih mjesec dana biti položen kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Trebinju, a da će za 30 mjeseci stanovništvo Hercegovine dobiti savremenu zdravstvenu ustanovu.

Nakon svečanosti potpisivanja ugovora o izgradnji nove bolnice u Trebinju vrijednog 128 miliona KM, Dodik je pojasnio da je riječ o realizaciji dugogodišnjeg plana i rješavanja problema bolničkog sektora u Republici Srpskoj, podsjetivši da je do sada mnogo izgrađenih i rekonstruisanih bolnica.

"Mislim da ćemo krajem mjeseca imati završenu bolnicu u Zvorniku, ostaje da se ugovori izgradnja bolnice u Prijedoru i završetak izgradnje treće faze Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će se nakon ovih pitanja pažnja usmjeriti prema drugim zdravstvenim ustanovama, domovima zdravlja i banjama, navodeći da je plan da se, shodno resursima, uđe u proces podrške banjama, da se dignu na viši turistički i zdravstveni nivo.

Kada je riječ o projektima u Hercegovini, Dodik je podsjetio da su ranije realizovani putni infrastrukturni projekti poput prevoja Čemerno za šta je Srpska izdvojila 70 miliona KM, kao i da je saniran put od LJubinja do Trebinja.

"Ostaje da nastavimo s izgradnjom obilaznice oko Trebinje, jedan dio je već urađen. Trebinje i Hercegovina traže našu pažnju. `Elektroprivreda` koja je tamo locirana ima svoje planove koje će realizovati u značajnom obimu u Hercegovini i na prostoru stare Hercegovine, a podrazumijevaju izgradnju hidroelektrana Buk Bijela, Gornje Horizonte i Bileća", rekao je Dodik.

On je pohvalio rad Gradske uprave i gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, napomenuvši da se čeka odluka nadležnih na nivou BiH da bi se realizovao dogovor o izgradnji aerodroma za koji je Srbije obezbijedila novac.

Do kraja ove godine, kaže on, imaće osnovne elemente idejnog rješenja za izgradnju brze saobraćajnice ili auto-puta od Trebinja do Višegrada, jer je želja da se ta teritorija povežemo.

"To će biti najsigurniji putni pravac iz Srbije za Jadransko more", smatra Dodik.

On je dodao da ljudi u Hercegovini uprkos nestabilnom vremenu zaslužuju projekte koji se realizuju, a da Republika Srpska ima priliku da kroz energetski sektor i puteve privuče investicije koje mogu da pređu tri milijarde evra.

Govoreći o drugim kapitalnim investicijama, Dodik je naveo da je ključno pitanje zastoj na izgradnji gasovoda iz Srbije do Banjaluke, jer nije riješena konekcija ispod rijeke Drine, što je i bio dio uslova za formiranje Savjeta ministara.

"Ta investicija izgradnje gasovoda i dvije elektrane na gas je negdje oko dvije milijarde evra. Imamo dogovor da se to gradi i čekamo neophodne dozvole.

Neprihvatljivo je da se godinama u Sarajevu odnose negativno prema tome i vjerujem da je došlo neko novo vrijeme i da ćemo to uraditi", zaključio je Dodik.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potpisao je danas u Banjaluci sa predstavnicima izvođača radova Ugovor o izgradnji bolnice u Trebinju čija je vrijednost 128 miliona KM.

Nova bolnica Trebinje imaće kapacitet 223 kreveta sa svim klinikama i odjeljenjima, te površinom bolničkog kompleksa od 17.826 metara kvadratnih koji će se graditi po sistemu "ključ u ruke".

Svečanosti u Administrativnom centru Vlade prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, predstavnici institucija i zdravstvenog sektora.