Milorad Dodik - Foto: RTRS
SNSD insistira na primjeni Ustava i nećemo prihvatiti nijednu vrstu sankcionisanja ako do toga dođe, te odbacujemo površne zaključke koje je donio Evropski parlament, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sjednice Predsjedništva ove stranke održane danas u Banjaluci.

- Mi to nećemo prihvatiti, nastavićemo da insistiramo na Ustavu BiH. Smatramo da nema nijedan razlog da o tome raspravlja Evropski savjet - rekao je Dodik.

On je naveo da je SNSD za razgovor o svih 14 prioriteta Evropske komisije, te da se neće više raditi na pitanjima koja idu selektivno.

Dodik je naveo da politika SNSD ostaje veoma čista i jasna, Republika Srpska će dati svoj doprinos onako kako je Narodna skupština rekla.

Dodik je istakao da je politička i bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj stabilna, da ne postoje elementi koji to ugrožavaju, te da je propaganda koja je vršena u funkciji destabilizacije bezbjednosne situacije apsolutno promašena.

- Danas niko više ne govori u ratu u BiH što je bila dominantna tema mnogih medija i tzv. analitičara pa čak i predstavnika pojedinih političkih stranaka. Danas je to nestalo s dnevnog reda i opet smo na pitanjima vezanim sa situacijom u BiH - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da situaciju u BiH treba rješavati u okviru priprema za izbore koji su vezani za Izborni zakon, ističući da je Predsjedništvo SNSD-a razumjelo zaključke HNS-a.

Dodik je istakao da predstavnici hrvatskog naroda u Bih traže da se ispoštuje ono što je važno za svaki narod, a to je da se u potpunosti uvaži konstitutivnost i pravo naroda da bira svoje predstavnike.

- Mi ne razumijemo zašto Bošnjaci ne dozvoljavaju da narodi u BiH imaju ta prava i zašto žele da biraju političke predstavnike drugih naroda. Mi ne vidimo da je taj politički koncept stabilan i da daje dugoročnu stabilnost BiH, već viidmo bolesnu političku ambiciju muslimanskih političara koji hoće da naprave državu za sebe. Mi u SNSD-u smatramo da je na snazi snažno jačanje musliomanskog nacionalizma koji je u funkciji stvaranja isključivo države za sebe - rekao je Dodik i poručio da je to neprihvatljivo.

Dodik je rekao da je Republika Srpska ekonomski stabilna, te naveo da u prilog tome ide i podatak da je izvoz prošle godine bio 30 odsto veći nego godinu ranije.

On je naveo i da je uvoz prošle godine bio 24 odsto veći nego godinu ranije, što govori da se debalans između uvoza i izvoza smanjuje.

- Ukoliko ovako nastavimo narednih nekoliko godina možemo da očekujemo da ćemo imati potpuno balansiran odnos uvoza i izvoza - rekao je Dodik.