Milorad Dodik (Foto: ATV) -
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je otkrivanje spomen-ploče na Kazanima, u sarajevskoj opštini Stari Grad, na kojoj piše "ubijenim sugrađanima" potvrda da ni nova generacija političara koju predstavlja vlast u gradu Sarajevu nije spremna da se suoči sa prošlošću i prizna šta se na Kazanima zaista dogodilo.

- Izostavljanjem činjenice da su na Kazanima mučki ubijeni sarajevski Srbi i to u mnogo većem broju od onog koji se nudi na ploči koja je otkrivena pokazuje se da Bošnjaci, bilo kojoj partiji pripadali, i dalje skrivaju zločin ne nazivajući ga pravim imenom - istakao je Dodik.

Otkriti ploču, a sakriti ko su žrtve, naglasio je Dodik, manir je politike koju je decenijama u BiH promivisao Alija Izetbegović i njegova partija.

- Samo par kilometara od Kazana na zgradi Vijećnice uporno stoji ploča na kojoj piše "Na ovom mjestu su srpski zločinci zapalili Nacionalnu biblioteku BiH". Kako su zločinci dobili nacionalnu pripadnost na Vijećnici, a žrtve na Kazanima nisu?! To je pitanje sa kojim treba da se suoče i gradske vlasti Sarajeva, ali i svi u BiH koji govore o pomirenju i suživotu - ukazao je Dodik.

Zato ploča, koja je juče otkrivena na Kazanima, naglasio je Dodik, ne govori o nečijoj želji za pomirenjem, već o održavanju stereotipa u BiH da su zločinci u ratu bili Srbi, a oni koje su muslimani mučki pobili su bili građani.

- Kada već nisu bili spremni da napišu ko su žrtve, a ko zločinci bolje bi bilo da tu i takvu ploču nisu ni postavljali - ocijenio je Dodik.

Osvrnuvši se na prisustvo Kristijana Šmita na tom događaju, Dodik je konstatovao da to govori da je njegov dolazak u BiH u službi politika koje su i juče sakrile žrtve ratnog Sarajava.

Na Kazanima je juče otkriveno spomen-obilježje posvećeno ubijenim sarajevskim Srbima tokom 1992. i 1993. godine.

Bošnjački političari Sarajeva gotovo tri decenije skrivaju tačan broj ubijenih Srba iz ovog grada, koji su odvedeni iz svojih domova u ratnim godinama i ubijeni na Trebeviću na lokalitetu Kazani, pa bačeni u neku od jama.

Zvanično je pronađeno oko 30 leševa dok se sumnja da je u jame na Trebeviću, od 1992. do 1995. godine, bačeno više od stotinu tijela ubijenih Srba iz Sarajeva.

Proces traženja tijela nikada nije sproveden do kraja.

Ubistva Srba su vršili pripadnici 10. brdske brigade takozvane Armije BiH, kojom je komandovao predratni sarajevski kriminalac Mušan Topalović zvani Caco.

Srbi su dovođeni iznad jame gdje su ubijani vatrenim i hladnim oružjem, nakon čega su njihova tijela bacana u jamu.