Dodik podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podnio je danas krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv tužioca Tužilaštva BiH Nedima Ćosića zbog, kako je istakao, nezakonite odluke o podizanju optužnice protiv njega i v.d direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Dodik je podnio prijavu Posebnom odjeljenju Republičkog javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

On ističe da je tužilac podizanjem optužnice imao namjeru da nanese štetu instituciji predsjednika Srpske i v.d direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću, zbog, kako je navedeno krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

"U vršenju svoje službene dužnosti tužioca, odnosno kao službeno lice Tužilaštva BiH, iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja donio nezakonitu odluku, s obzirom da krivično dijelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz člana 203a. stav 1. nije propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine donesenim od strane organa nadležnog za donošenje zakona na nivou BiH i po proceduri propisanoj Ustavom BiH, već od strane lica koje se u dužem vremenskom periodu, počev od 01.08. 2021. godine, neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika", naveo je Dodik.

Dodik: Narativ u Njemačkoj štampi ne razlikuje se mnogo od onog iz devedesetih

Za to lice nema odluke o imenovanju donesene od strane nadležnog organa, a koja je neophodna za imenovanje visokog predstavnika, ističe se u prijavi.

"Dakle, kao javni tužilac u vršenju svoje službene dužnosti, u namjeri da drugom nanesu štetu, donio nezakonitu odluku i kao službeno lice, iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlaštenja, drugom nanio štetu ili teže povrijedio prava drugoga čime je počinio krivično djelo povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca iz člana 346. i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. Krivičnog zakonika Republike Srpske", naveo je Dodik.

Dodik je istakao da zahtijeva da Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala u Banjaluci u okviru svojih ovlaštenja predmet uzme u što kraćem roku u razmatranje, pokrene krivični postupak protiv prijavljenog, ispita navode ove prijave i utvrdi sve bitne i odlučujuće činjenice, donese akt o sprovođenju istrage i u konačnici preduzme krivično gonjenje prijavljenog lica.