dodik atina.jpg

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Atini da Republika Srpska pokušava odbraniti svoj status i autonomiju, da ne teži secesiji, te da se isključivo zalaže za poštovanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je rekao da u BiH postoji konsenzus o evropskim integracijama, ali da je potrebno raditi na mnogim ekonomskim i političkim parametrima.

– Ne možemo govoriti o evropskom putu, a da ne govorimo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Mnogi smatraju da BiH ima sistemsku grešku u smislu svog postojanja. Različita su mišljenja – prema jednom od njih, potpisivanjem Dejtonskog sporazuma BiH je počela proces integracija. Druga mišljenja idu u pravcu stvaranja unitarne zemlje, treća ka tome da je potrebno sačuvati svu autonomiju, a četvrta da BiH treba da se raziđe mirnim putem – rekao je Dodik na Delfi ekonomskom forumu.

On je naglasio da u svijetu ne postoji zemlja u kojoj visoki predstavnik odlučuje o unutrašnjim pitanjima, te da je međunarodna zajednica u BiH, posredstvom visokog predstavnika, nametnula mnoge reforme koje ne daju efekat.

– Zbog svega toga BiH je danas znatno kompleksnija zemlja, a mnogi čak smatraju i propala, pa čak i zemlja zamrznutog konflikta, koja ne može da nađe bazični unutrašnji konsenzus – dodao je Dodik.

On kaže da nije siguran da postoji mjesto za BiH u EU i da su unutar Unije prisutni dvostruki standardi, a kao primjer naveo je Sjevernu Makedoniji koja je ispunila sve uslove, a još čeka na članstvo.

– Moramo riješiti mnoga ekonomska i politička pitanja, a situacija se od početka pregovora dosta promijenila, kao i sami uslovi za pristupanje – rekao je Dodik.

On je naveo da u BiH nije dozvoljeno da se govori o bilo čemu drugom osim o samoj BiH, iako entiteti i konstitutivni narodi žele da razgovaraju o mnogim drugim temama, te da visoki predstavnici pokušavaju centralizovati zemlju i oduzeti autonomiju Srpskoj.

Dodik se osvrnuo i na komplikovanost političkog sistema u BiH, podsjećajući na činjenicu da se Predsjedništvo BiH sastoji od tri člana, ali da Hrvati konstantno gube svog predstavnika, jer aktuelni hrvatski član Željko Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda.

On je kao problem naveo i da još nije formirana Vlada Federacije BiH.

– Stalni problem su i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, kao i nepoštovanje Ustava BiH. Sve to stvara apsolutnu nestabilnost – ocijenio je Dodik i podsjetio i na problem migrantske krize.

Govoreći o socijalno-ekonomskim parametrima, Dodik je rekao da je BiH i za vrijeme bivše Jugoslavije bila nerazvijena, te da se malo ulagalo.

– Rat je dodatno, a sada i pandemija, osiromašio zemlju što je pojačalo ekonomske i socijalne probleme, ali kada govorimo o ekonomskoj situaciji u BiH ne postoji jedinstven indikator. Mora se posmatrati stanje u entitetima. Republika Srpska, uprkos svemu, bilježi rast BDP, stopa kriminala je niža u odnosu na mnoge zemlje u regionu, a bezbjednost je izuzetno dobra – rekao je Dodik.

Na pitanje zašto mladi odlaze iz BiH, Dodik je rekao da to nije specifičan problem samo za BiH, već za mnoge države u regionu i šire, poput Hrvatske, Bugarske i Rumunije.