Milorad Dodik - Foto: RTRS
Činjenica da je na najvišem nivou, što inače nije praksa, rukovodstvo Srbije na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednicom Vlade Anom Brnabić, predsjednikom Parlamenta Srbije Ivicom Dačićem, došlo u Banjaluku, je veoma važan trenutak za Republiku Srpsku - rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostujući u emisiji Aktuelno naše televizije.

- To je bio izuzetno uspješan dan gdje su se na sastancima koje smo održali što na posebnim sastancima, a i na zajedničkoj kroz Savjet za implementaciju Sporazuma o specijalnim vezama operacionalno raziješili sva pitanja - rekao je on.

Dodik je zahvalio Srbiji jer vodi računa o Srpskoj, čemu posebno doprinosi Vučić kao predsjednik Srbije, koji podržava brojne projekte podrške lokalnim zajednicama, ali i velike projekte poput izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini, aerodroma u Trebinju, auto-puta koji će spojiti Banjaluku i Beograd i slično.

- Jedan od važnijih projekata je i izgradnja gasovoda koji će se konektovati na mrežu gasovoda Srbije, negdje kod Bijeljine. Planiramo da uz autoput otvorimo i koridor sa gasnim cijevima koji treba da ide prema Bijeljini, Doboju, Banjaluci i to da se rašire u Srpskoj - rekao je Dodik.

Istakao je da su to kapitalne stvari na kojima se trenutno radi.

- Kada je riječ o aerodromu u Trebinju, juče je definisano da Srbija učestvuje sa 70-75 odsto, a ostalo Srpska. Siguran sam da će aerodrom biti izgrađen. O tome se već dugo priča, ali nikada nismo imali kvalitetne investitore. Sada je došlo do toga da se Srbija pojavila - rekao je Dodik.

Naglasio je da građani Trebinja i Hercegovine mogu biti sigurni da će aerodrom biti izgrađen.

- Još jedna važba priča je i izgradnja tri elektrane u sistemu Buk Bijela na Drini kod Foče. Planirano je da se nađemo oko 20.maja i ozvaničimo početak radova. Na to se čekalo 45 godina. Narednih nekoliko godina oko Foče će biti najveća gradilišta - istakao je Dodik.

Kada je riječ o Banjaluci, Dodik je rekao da je Srbija učestvovala u mnogim projektima.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da je sa predsjednikom Srbije razgovarao i o pomoći nekoliko lokalnih zajednica u Srpskoj, gdje su na prvom mjestu Kostajnica i Kozarska Dubica, zatim Nevesinje, kao i Drvar.

Dodik je naveo da je Srbija imala interes da pomogne i opštinu u Federaciji BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, ali da sa druge strane nije pokazan interes za takvu saradnju.