20201201_142635.jpg

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je Srbe u Mostaru da podrže zajedničku listu "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" kako bi u Gradskom vijeću konačno imali svoje autentične predstavnike.

- Naša namjera je da animiramo Srbe da se uključe i daju svoj glas onima koji okupljaju autentične predstavnike da bi smo imali svoje predstavnike i da sa partnerima pregovaramo o učešću u vlasti - rekao je Dodik novinarima u Mostaru nakon sastanaka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodik je rekao da će SNSD razgovarati sa svim političkim akterima o izborima u Mostaru, podsjetivši da Srbi nisu učestvovali o dogovorima o izborima u ovom gradu, ali da su prihvatili predložene uslove i da sada treba dogovarati niz tehničkih stvari.

Lider SNSD-a je izrazio zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora u ostalim opštinama u BiH, dodajući da su dvije stranke zadržale primat najvažnijih partija u svome narodu.

On je naveo da je kandidat SNSD-a za načelnika opštine Derventa, nakon prebrojavanja glasova iz odsustva, prešao u vodstvo, što će dodatno osnažiti poziciju stranke.

- Nakon ovih izbora usmjereni smo na Mostar. Važno je da se izbori u Mostaru održe u fer i poštenim uslovima i da ljudi glasaju - rekao je Dodik.

Istakao je da je SNSD sačinio zajedničku listu i da ima ambiciju da bude "vidljiv" u Mostaru.

- Imamo ambiciju da budemo vidljivi u Mostaru i da pokušamo nešto uspjeti, ako ne onda ćemo dogovarati sa partnerima kako ćemo nastupati. Ovo moraju biti fer i pošteni izbori - poručio je Dodik.

Upitan da prokomentariše izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, Dodik je poručio da je o Incku već rekao sve što je imao i da je naziv na ploči Univerziteta na Palama pitanje te institucije.

- Više je napravio zla nego koristi. Možda je na početku bilo koristi, ali su napravili kasnije koncept suprotan Dejtonu. BiH se može jedino graditi na konstitutivnosti tri naroda - poručio je Dodik.

Naglasio je da Savjet za sprovođenje mira u BiH samo sjedi i razmatra stvari koje se njih tiču i da već godinama ne čita njihov komunike.

- Odavno su prestali da upravljaju zemljom kako su naučili i više nema stranog centra koji može da pretenduje da bude poslušan - rekao je Dodik, naglasivši da je PIK strano tijelo u političkom sistemu BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je došlo vrijeme da se transformiše kancelarija visokog predstavnika u BiH.

On je naveo da je na sastanku delegacija SNSD-a i HDZ-a bilo govora o rezultatima lokalnih izbora u BiH, o lokalnim izborima u Mostaru, ali i o radu Savjeta ministara i usvajanju budžeta institucija BiH za narednu godinu.

Čović je naglasio da dvije stranke aktivnosti na velikom broju važnih pitanja vode zajedno. Delegaciju SNSD-a, koju je predvodio Dodik, činili su i član Izvršnog komiteta Zoran Tegeltija, generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Mostar Mladen Krnjeušić.

U delegaciji HDZ-a BiH, osim Čovića, bili su i član Predsjedništva HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko i nosilac liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara Mario Kordić.