Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su razgovori sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom bili iscrpni i korektni.


Delegaciji u kojoj je i bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović priređen je svečani doček uz sve počasti.


Na ceremoniji svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palate u Ankari Milorad Dodik je počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s “merhaba asker”.


Nakon intoniranja himni i rukovanja sa članovima delegacija dvije zemlje počeo je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega će biti održan i sastanak delegacija Turske i BiH.


U Ankari bi danas trebalo da budu potpisana dva dokumenta – revidirani Ugovor o trgovinskoj saradnji BiH i Turske koji bi omogućio da međusobna trgovinska razmena dostigne sedam milijardi američkih dolara godišnje, dok je drugi dokument Protokol o početku gradnje auto-puta Beograd – Sarajevo, preko Rače (Bijeljine) i Brčkog, u čijoj izgradnji je Turska već najavila da će učestvovati.


Prije dolaska pred Palatu Turske, članovi bosanskohercegovačke delegacije posjetili su Mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, gdje su položili vijence.


Dodik je, pred sastanak sa Erdoganom, najavio da će ga upoznati sa političkom situacijom u BiH i preprekama za formiranje vlasti, što je, kako je naveo, posljedica insistiranja prije svega bošnjačkih partija da Savjet ministara može da se formira samo ako se aktivira i MAP i pokrene pridruživanje NATO-u.


Izvor:Srpskacafe