Sastanak u Mostaru (foto: twitter.com/SNSDDodik) -
U Mostaru je održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima Srba u ovom gradu.

Na sastanku je razgovarano o nastupu na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru, koji će biti održani 20. decembra. Nosilac zajedničke srpske liste liste "Ostajte ovdje zajedno za naš Mostar" biće Velibor Milivojević.

Dodik je obećao pomoć i podršku da bi Srbi bili adekvatno zastupljeni u Mostaru i nastupili kao relevantan faktor na političkoj sceni ovog grada.

On je naveo da su Srbi ranijih godina bili moneta za potkusurivanje, ali da ne žele više da budu.

- Ovaj put, i radostan sam zbog toga, to nije slučaj. Nema predizborne priče o tome. Idemo da okupimo dovoljan broj ljudi i vjerujem da ćemo biti faktor koji će učestvovati u raspodjeli nove vlasti u Mostaru - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je u Mostaru 1991. bilo više od 20.000 Srba, a prema posljednjem popisu oko 4.000. Istakao je da je srpska zajednica u ovom gradu snažno devastirana, te da su u ratnom periodu zatrti svi oblici srpskog nacionalnog bitisanja.

- Srpska zajednica se polako vraćala sve vrijeme zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi i političkim faktorima i partijama koje su gotovo u nemogućim uslovima bili prisutni u različitim oblicima. Naša udruženja ovdje imaju značajan pečat. Sada smo u novoj situaciji, udruženi u naporima Republike Srpske, Srbije i naše zajednica da završimo naš hram ovdje do kraja godine - rekao je Dodik.

Sastanku u Mostaru prisustvovali su predstavnici mostarskog SNSD-a i SDS-a, Izbornog štaba liste "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar", te predstavnici Srpske pravoslavne crkve iz Mostara.

Srpski član Predsjedništva BiH je početkom jula, uoči usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH u vezi sa Gradom Mostarom, okupio predstavnike srpskih stranaka i udruženja, te predstavnike SPC sa kojima je usaglasio stavove koje će srpski parlamentarci zastupati kada je u pitanju Mostar.

Tada je dogovoreno da Srbi u Mostaru na lokalnim izborima, koji će u ovom gradu biti održani nakon 12 godina, nastupe jedinstveno sa zajedničkom listom na kojoj će biti okupljeni predstavnici stranaka i udruženja, a iza koje će stati SNSD i SDS.

Krajem avgusta formiran je Izborni štab liste "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" sa kojom će Srbi, prvi put nakon rata, pokušati izabrati svoje predstavnike u Gradsko vijeće Mostara.