Milorad Dodik -
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Ustavni sud BiH inkvizicijski sud koji pokušava da preuredi ustavni poredak u BiH, poručivši da će Republika Srpska uvijek reagovati na neustavno ponašanje ovog suda.

- Nama jedino preostaje da reagujemo na neustavno ponašanje i da uvijek kada taj sud nešto ospori, mi predložimo novi zakon. Važno je da Republika Srpska ostane u sferi zakonodavne nadležnosti i mi ćemo to uraditi - istakao je Dodik u Banjaluci.

On je ponovio da BiH nema ništa sa imovinom i da je pitanje imovine "zadnja tačka na kojoj će se voditi pitanje da li će BiH ostati ili neće".

- To je pitanje koje su dodirnuli vjerujući da će napraviti ambijent u kojem će to olako proći. Naravno da neće proći. Mislim da su se preigrali i ne mogu i neće upravljati našom imovinom. Mi ćemo donijeti zakon, a oni neka ukidaju, koliko god oni puta ukinu, mi ćemo toliko puta donijeti zakon i na taj način djelovati - istakao je Dodik.

On je rekao da Kristijan Šmit nije imao pravo da interveniše po ovom pitanju, jer BiH nema visokog predstavnika.

- Visoki predstavnik ne postoji, on je lažan, nestvaran, špekulant, poslat ovdje da napravi nered, a ne red. Ako su htjeli da zabodu zadnji ekser u kovčeg BiH, to su uradili sa pričom o imovini - poručio je Dodik.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske utvrdiće i Narodnoj skupštini Srpske predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, nakon što je Ustavni sud BiH donio politički motivisanu i neustavnu odluku kojom je aktuelni zakon stavio van snage.