Milorad Dodik -
Rezolucija Bundestaga, slanje vojnika, Kristijan Šmit, razlozi su zbog kojih je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik stavio veto na agreman njemačkom ambasadoru u BiH.

O njegovom Prijedlogu sutra raspravlja Narodna skupština. Cilj je, kaže, ukazati da njemačka politika ne smije da krši Dejtonski sporazum i ukida status Republike Srpske. SDS i PDP već su se izjasnili da neće podržati veto. Ako sutra i ne bude dvotrećinske većine za potvrdu ugroženosti entitetskog interesa, Dodik kaže da će Parlament Srpske donijeti zaključke.

Odbacujemo Rezoluciju Bundestaga i miješanje zvaničnog Berlina u unutrašnje stvari Republike Srpske i BiH. I ovo će biti prijedlog zaključka o kojem će se takođe, osim veta na agreman njemačkom ambasadoru u BiH, izjašnjavati poslanici Narodne skupštine, kaže srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Za razliku od odlučivanja o ugroženosti entitetskog interesa, za zaključke neće biti potrebna dvotrećinska većina. Na ovim pitanjima, kada je riječ o nacionalnim interesima, nema povlačenja i dnevne politike poručuje Dodik.

- Da se prestanu da miješaju u unutrašnje stvari i da ih pozivamo na partnerstvo koje je na uvažavanju ne podaništvu. Ja imam obavezu kad ocjenim ugroženost vitalnog nacionalnog interesa i ja to radim. Ono što hoću da kažem da nas ne mogu tamo preglasavati i da afirmišem NSRS kao mjesto konačne odluke - rekao je Dodik.

To podržava i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović. Kaže, da je i broj posebnih sjednica u prethodne četiri godine, dokaz odnosa srpskog člana Predsjedništva prema Parlamentu Srpske i njegovoj ulozi.

- Time je Republika Srpska postala jako vidljiva i na političkoj sceni, ali i u procesu odlučivanja, postala je faktor, postala je istina - izjavio je Čubrilović.

U opoziciji ni uoči zajedanja Parlamenta ne znaju da li će sutra sjediti u poslaničkim klupama, ali odlučni da neće podržati veto na agreman njemačkom ambasadoru. Smatraju da se time narušavaju diplomatski odnosi sa Njemačkom.

- Ja mislim da je to velika greška, loša procjena, ludilo i nećemo je podržati. Apsolutno smo protiv toga - istakao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

- Oni se ne prekidaju tek tako zbog jedne rezolucije. Prekid diplomatskih odnosa dešava se onda kada su baš ekstremne situacije - smatra poslanik PDP-a Jelena Trivić.

Šta je za Jelenu Trivić ekstremno ako nije dokument koji poništava Republiku Srpsku. Jer, nije riječ o jednoj rezoluciji već o opasnom i jednostranom dokumentu čime se ugrožava Republika Srpska, kaže politički analitičar Aleksandar Mitić. Veto je smatra politički odgovor na niz nediplomatskih poteza Njemačke.

- To nije konfrontacija, to je više jedan čvrst i neophodan odgovor. Jako je važno da se u Republici Srpskoj ne samo vladajuća koalicija već sve političke partije budu svjesne trenutka i da jedinstvenije daju odgovor na neki od fundamentalnih pritisaka - dodao je Mitić.

Da li je Rezolucija Bundestaga upozorenje Srpskoj da treba da reaguje i podrži veto srpskog člana Predsjedništva nisu još odlučičli u DNS-u. Lider ove stranke diplomatski odgovara da se vode samo interesima Republike Srpske.

- Ukoliko je interes Republike Srpske da se podrži veto, poslanici DNS-a će da podrže veto - kaže predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Iz Ujedinjene Srpske konkretni. Podržaće veto.

- Ono što je bio principjelan stav Ujedinjene Srpske, ali i moj stav, jeste da se uvijek treba da podrži veto srpskog člana Predsjedništva, jer se tako štite nacionalni, odnosno entitetski interesi - naveo je potpredsjednik NSRS Milan Petković.

Opozicija najavom da ugrožavanje entitetskog interesa na ovom pitanju neće podržati smatra Dodik, pokazuje podaničku politiku ili nerazumijevanje trenutne političke situacije.

- Dok se ja u ovoj godini dva puta sastajem sa Putinom uz zabrane Zapada, sad idem opet za koji dan, ovdje opozicija prima Šmita koji je nelegalan. U politici je veoma važno imati karakter. Ako nisi spreman da se boriš za svoj status do kraja, bez oklijevanja onda nisi za to da vodiš narod - istakao je Dodik.

Podsjećamo da se poslanici SDS-a i PDP-a nisu izjašnjavali u NSRS kada se između ostalog glasalo o sankcijama Rusiji niti o zaključcima o vraćanju nadležnosti Republike Srpske. Nisu ni o vojnoj neutralnosti, a sada se pozivaju na važnost neutralne politike.