Milorad Dodik (foto: Sputnik / Lola Đorđević) -
U narednoj godini Republika Srpska nastavlja da se bori za svoj položaj regulisan Dejtonom, rekao je za Nezavisne novine Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Tvrdi da se ne plaši ni američkih ni njemačkih sankcija i napominje da je Republika Srpska ponudila platformu za razgovore s Federacijom BiH o nametnutim odlukama, ali da Bošnjaci to ne žele.

- Oni misle, riješiće se Dodika, pa će doći neko ko će pristati na sve što oni kažu, pa će povući još na nivo BiH, pa će poslije i taj biti kriv, pa će i njega rušiti - rekao je Dodik.

Najavio je i ukadanje Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom Republike Srpske, koji je nametnuo Pedi Ešdaun, a onda će novim zakonom regulisati imovinu u Srpskoj, prije svega šume i poljoprivredno zemljište jer je Ustavni sud apsolutno bio politički motivisan kad je o tome odlučivao.

- Donijećemo zakon o ukidanju zakona visokog predstavnika o raspolaganju državnom imovinom Republike Srpske. Tako glasi. Nakon toga ide zakon o imovini - izjavio je Dodik za Nezavisne novine.

Napominje da Srpska neće pričati s Kristijanom Šmitom dok ga Savjet bezbjednosti ne potvrdi kao visokog predstavnika.

- Ja želim da očuvam našu autonomiju. Ne želim da se preko naših leđa veliki tabaju, bez obzira na ko to bio - kaže Dodik.

Za pomoć Mađarske je rekao da se vode ozbiljni dogovori i da se radi na tom planu.

- Naravno da će biti. Mi razvijamo i neke projekte u oblasti energetike. Mađarska je blizu i ja moram da kažem da smo mi veoma zainteresovani za njihov projekat vezan za jačanje porodice - istakao je Dodik i dodao da je njen premijer Viktor Orban veliki lider jedne uspješne zemlje, sa kojim se slaže.