Milorad Dodik - Foto: RTRS
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska neće odustati od svojih ustavnih prava, te dodao da je Glavni odbor ove stranke na današnjoj sjednici odbacio građanski koncept uređenja BiH.

- O građanskom konceptu nema razgovora ni sada, niti u budućnosti. Ovakvo stanje je antidejtonsko, odbacili smo građanski koncept BiH, koji treba da predstavi Bošnjake kao dominantne, rekavši da možemo samo da se posvetimo Ustavu dok ne dogovorimo nešto drugo - izjavio je Dodik.

Naglasio je da će Narodna skušptina sredinom novembra održati posebnu sjednicu o vraćanju nadležnosti Srpske.

- Set zakona za to je spreman i treba da prođe međustranački dijalog. Vlada Srpske će nakon sjednice Narodne skupštine dodatno urediti pravni sistem nakon povratka nadležnosti koje su nam oduzete. Posebna sjednica NSRS biće održana 15, 16. i 17. novembra - rekao je Dodik.

On je naveo da će za nadležnosti koje je Republika Srpska dala biti povučeni potpisani sporazumi sa Federacijom BiH.

Republika Srpska povući će saglasnost sa tri sporazuma sa Federacijom BiH - o Upravi za indirektno oporezivanje, Oružanim snagama i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Zato će, kaže Dodik, Srpska regulisati ovu oblast zakonima koji će biti donoseni na predstojećim sjednicama parlamenta, a u međuvremenu će funkcionisati na osnovu odluka institucija Srpske.

Istakao je da u BiH treba da vlada Ustav, a ne stranci.

Dodik je dodao je da je Glavni odbor SNSD-a danas usvojio platformu koja će utvrditi put ove stranke i njenih predstavnika u procesu vraćanja u ustavnu i dejtonsku strukturu nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

- Mi jesmo za razgovore, ali nismo za gubljenje vremena u ispraznim pregovorima. Naš cilj je BiH u njenim ustavnim okvirima predviđenim Dejtonskim sporazumom - naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da u BiH nema visokog predstavnika.

Podsjećamo, na Palama je danas održana sjednica Glavnog odbora SNSD-a.