Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je da će sutra u Mostaru razgovarati sa rukovodstvom HDZ o mogućnostima formiranja vlasti na nivou BiH, te poručio da Republika Srpska neće prihvatiti nikakav dokument koji liči na priču o Godišnjem nacionalnom programu za pristupanje NATO.Dodik-Mostar.jpg

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da problem u formiranju vlasti na nivou BiH nije HDZ, te da odavno ne prati šta govori lider SDA Bakir Izetbegović.

– Odavno znam da sve što kaže nije istina. Dakle, do njih je. Ovdje je jasno da Srpska neće prihvatiti nikakav dokument koji može da liči na priču o ANP. Nismo glupi da kažemo – nazovite vi to kako hoćete, a onda to pošaljete u Brisel i oni to smatraju kao ANP. Zar stvarno misle da smo toliki kreteni? Naravno da nismo – poručio je Dodik, koji je srpski član Predsjedništva BiH.

On je ocijenio kao potpuno nerealno to što političko Sarajevo traži od SNSD da ovaj tehnički dokument bude iznesen pred Savjet ministara koji u svom sastavu danas nema nijednog člana SNSD.

– Kada bi oni to usvojili, kako je juče rekao i lider SDS Mirko Šarović, to znači da bi se otvorila vrata za rekonstrukciju vlasti, odnosno novu strukturu vlasti. Mi u Savjetu ministara nemamo nikoga i onda oni polako pokušavaju da prenesu odgovornost na nas i kažu – vi ćete donijeti odluku koja će glasiti tako i tako kada sutra sjednete tamo… E nećemo, pa da vidimo kako će to izgledati sa njima, predstavnicima opozicije u Srpskoj u Savjetu ministara – poručuje Dodik.

Lider SNSD Milorad Dodik rekao je danas da aktuelna vlast u Republici Srpskoj, koja je izborni pobjednik, želi da trajno očuva temelje Srpske, dok druga strana, poput SDS i PDP, nastoji da promoviše više BiH u Srpskoj.

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da su SDS i PDP i njihovi lideri Mirko Šarović i Branislav Borenović na to spremni zbog nekih svojih razloga, odnosno tapšanja stranaca po njihovim ramenima.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da se radi na operacionalizaciji zaključaka sa nedavne posebne sjednice Narodne skupštine Srpske o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj Republike, te da će za sprovođenje svakog biti formiran tim ljudi i akcioni plan.

– Zaključci su takvi kakvi jesu, neće se mijenjati i biće sprovođeni – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, povodom ocjene OEBS da su zaključci zabrinjavajući.