Dodik: Srpska posvećena miru i stabilnosti
BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Srpska posvećena miru i stabilnosti, kao osnovnim preduslovima za brži ekonomski razvoj.

Predsjednik Srpske je na "Instagramu" u retrospektivi protekle sedmice naveo da je to prenio komandantu EUFOR-a general-majoru Helmutu Habermajeru sa kojim se sastao tokom sedmice.

Dodik naglasio da je poznat stav Srpske da će i dalje direktno birati člana Predsjedništva BiH, te da Hrvatima i Bošnjacima ostaje da se o tome dogovore za Federaciju BiH.

"Smatramo da je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH u ovakvom obliku uzurpirala prava za sprovođenje izbora na nivou Srpske za predsjednika Srpske, Narodnu skupštinu i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i Vijeće naroda Srpske i lokalne izbore", naveo je Dodik.

On je dodao da to nije u nadležnosti te komisije, već Izborne komisije Republike Srpske i da CIK BiH jedino što može da radi jeste da sprovodi izbore na nivou Predsjedništva BiH i poslanika za Predstavnički dom parlamenta BiH.

Dodik je naveo da je osim pitanja u vezi sa izmjenom Izbornog zakona, na sastanku sa liderima HDZ-a i SDP-a, Draganom Čovićem i Nerminom Nikšićem, u Mostaru dogovoreno da 8. juna bude održan zajednički sastanak vlada Republike Srpske i Federacije.

Dodik je sa ruskim ambasadorom u BiH Igorom Kalabuhovom posjetio ruski hram u izgradnji u Banjaluci.

Predsjednik Srpske juče je u Ankari prisustvovao inauguraciji predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, a susreo se i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, prenosi Srna.