Milorad Dodik - Foto: RTRS
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da je Republika Srpska slobodarska ideja, da njeno rukovodstvo ne želi nikakve sukobe i da traži samo ono što joj je Dejtonskim sporazumom dato.

- Sve moje političke odluke usmjerene su na Republiku Srpsku - rekao je Dodik.

On je istakao da se oduzimanjem nadležnosti i imovine Republike Srpske poništava Dejtonski sporazum, te da Republika Srpska to ne prihvata.

- Bosna i Hercegovina je ozbiljna nevolja, pogotovo za nas - rekao je Dodik i dodao da BiH nema ideju opstanka i da je održava isključivo međunarodni faktor.

On je naglasio da ne prihvata optužbe o rušenju Dejtonskog sporazuma, jer se Srpska i njeni predstavnici zalažu za poštovanje ovog sporazuma i nadležnosti koje joj po Ustavu BiH pripadaju.

Naveo je da se Rusija i Kina zalažu za poštovanje međunarodnog prava, što Republika Srpska podržava.

- Priča o Srpskoj mora da živi i moramo da pokažemo snažan otpor jer će nas tako prijatelji razumjeti i podržati. Ako se mi prepustimo i oni će reći "u redu" - poručio je Dodik.

Dodik je istakao da "samo okupljeni oko Repubilike Srpske imamo šanse", te da je Srpska do sada uradila i više nego što je mogla u datim okolnostima, a to je da je opstala uprkos svim teškoćama sa kojima je suočavana.