Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na konferenciji posvećenoj solarnoj industriji i energetici "Balkan solar samit" da Republika Srpska nema namjeru da izgubi suverenitet u ovoj oblasti.

Dodik je dodao i da će se pokušati pronaći operativni odgovor na svaku dobru inicijativu sa ovog skupa.

"Država je spremna da čuje vaše prijedloge i da se prilagodi svemu onome što je potrebno da učini da bude lider", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske j podsjetio da je pitanje energije i hrane dominantno pitanje na globalnom, ali i regionalnom i lokalnom nivou, te da su u zabludi političari koji misle da je ovo pitanje moguće riješiti za jedan dan.

"Ne smijemo učiniti da uđemo u kolaps, ne smijemo da uradimo bilo šta što bi moglo da bude problem u budućnosti", poručio je Dodik.

On je ponovio da sve ideje ostaju daleke, niti se mogu razvijati, ukoliko država ne napravi zakonske i ostale okvire i vlast ne podržava struku.

Dodik je podsjetio da se Srpska prije 15 godina uspješno oduprijela zahtjevima da proda primarne energetske izvore.

"Danas imamo najjeftiniju električnu energiju i to želimo da zadržimo, ali isto tako da otvorimo prostor svim inicijativama i, shodno materijalnim i ostalim pretpostavkama Republike Srpske, podržimo investitore", istakao je Dodik.

On je naglasio da Srpska ima stabilne institucije, što je za investitore dovoljno stimulativno za ulaganja, te da neće dozvoliti da investitori čekaju u redu za dozvole.

Dodik je podsjetio da je sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom razgovarao o energetici, te da razvijaju ideju prema kojoj bi se između Mađarske, Srbije i Republike Srpske napravila solidarna energetska zajednica.

"Ona neće biti nadređena, nego će razmatrati resurse kojima raspolažemo i zajedno na solidarnom nivou pokušati da razmjenjujemo viškove i saniramo manjkove", naveo je Dodik.

Dvodnevna konferencija posvećena solarnoj industriji i energetici "Balkan solar samit", na kojoj će biti riječi o trgovanju obnovljivim izvorima energije i uspostavljanju berze električne energije, održava se u Banjaluci.

Generalni sponzori su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.