Milorad Dodik (Foto: instagram.com/mdodik.official) -
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodiik poručio je da će institucije i vlast Srpske u ovoj godini biti usmjereni prije svega na očuvanje socijalne stabilnosti, radnih mjesta, privrednog rasta, pojačane investicije u energetski sektor i infrastrukturne projekte poput izgradnje puteva i bolnica.

Dodik je u intervjuu Srni istakao da globalna kriza nesumnjivo utiče na Republiku Srpsku, koja je prošla dosta stabilno kroz prethodnu veoma izazovnu godinu, ali da će nastaviti da prepoznaje trendove i da reaguje mjerama koje će očuvati nivo zaposlenosti koji je sada najveći od postojanja Republike Srpske.

- Godinama je Republika Srpska imala gotovo identičan broj penzionera i radnika, a danas imamo oko 60.000 više zaposlenih nego penzionera. O tome govore i povećane uplate u penzioni fond. Gotovo prvi ili drugi put da se dešava, od kada postoji Srpska, da priliv u penzioni fond premašuje ili je identičan sa obavezama koje ima ovaj fond prema penzionerima. U januaru ćemo povećati penzije za 14-15 odsto u zavisnosti od osnovice - istakao je Dodik.

On je poručio da će se Republika Srpska energično boriti za svaki novi posao i svaku novu mogućnost da ljudima poboljša standard.

Dodik vjeruje da Srpska ima potencijal da i u ovoj godini ostane na istom stepenu makroekonomskih parametara.

- Izazovi su zaista veliki, sve prognoze koje dolaze sa strane su gotovo crne, malo je optimističnih ukazivanja da je moguće da se ekonomija održi na ovom nivou. Cijena energenata je snažno porasla u Evropi, putevi snabdijevanja robom potrebnom za održavanje industrijskog potencijala su ugroženi, to nije ništa nepoznato i to vidimo. Ukoliko zastane privreda u okruženju svakako će i naša imati reperkusije u tom pogledu - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je najavio da će nakon predstojećih praznika, oko 20. januara, održati sastanak sa Vladom Republike Srpske da bi razmotrili put kojim će se dalje kretati.

Kada je riječ o rješavanju pitanja zaposlenosti u institucijama i javnim preduzećima Srpske, predsjednik Republike je rekao da je prvi korak zatražen od odgovornih, da dostave informaciju da li u njihovim službama ima onih koji su na platnim listama, a ne dolaze na posao.

Naveo je da od odgovornih ljudi najčešće dolazi informacija da u njihovim službama navodno nema takvih.

- Kada dođe potpisan akt direktora ili ministra, a utvrdi se da postoji neko od takvih koji podliježu određenim potrebama sankcionisanja, prvi koji će biti sankcionisan je odgovorno lice koje je potpisalo takav dokument. Tako nešto vidimo u Poštama i još negdje, tako da mogu očekivati mjere Vlade, i to je vladina politika koju podržavam - istakao je Dodik.

On je dodao da informacije o takvim slučajevima dobijaju od sindikata ili drugih struktura, te da žele to i da provjere.

Govoreći o kandidatskom statusu BiH za EU, Dodik je naveo da činjenica da u ovoj zemlji još postoji OHR i strane sudije u Ustavnom sudu BiH baca ljagu na sve to.

- Evropa koja bukvalno krši pravila ponašanja koja je sama usvojila odnosi se upravo na taj sektor da zemlji koja je faktički u protektoratu da kandidatski status. Realno gledano, ne možete biti ni protiv toga, ali to je sve selekcija više za njihovu potrebu i pokazivanje, njihovo dokazivanje napretku ili mala zaostala savjest koju su ugrozili činjenicom da su primili Ukrajinu, Moldaviju i neke druge koji nisu prošli nikakav put prilagođavanja, a BiH su polovinom prošle godine ostavili izvan - konstatovao je Dodik.

Dodao je da je mnogo toga nejasno, te da će se vidjeti kakav je njihov pristup, ali da je kandidatski status i evropski put BiH nemoguć uz visokog predstavnika, pogotovo lažnog, i strane sudije Ustavnog suda.

- Čak i ta ista Evropa koja traži poštivanje 14 principa navela je u tim principima da, ako se hoće kandidatski status, BiH treba da se riješi navodnog visokog predstavnika i sudija Ustavnog suda. Nijedno ni drugo se nije desilo - naglasio je Dodik.

Ukazao je da svijet funkcioniše tako što se velike zemlje, ili one koje misle da jesu, često upliću u poslove malih zemalja, te da je Bih složena državna zajednica, po svemu mala, nesređena, nestabilna i samim tim izaziva pažnju tih navodnih dušebrižnika iz okruženja.

- Mislim da su oni posijali najviše nereda u BiH, da se ostalo pri čvrstom konceptu BiH dejtonski uređene sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, sa pravima koji iz toga proizilaze, sa BiH koja ima unutrašnju strukturu kakva je predviđena Ustavom, mi bismo do sada i sami mogli da dođemo daleko više od ovog statusa prema EU - rekao je Dodik.

On je ocijenio da su stranci BiH nametnuli teme za unutrašnju borbu, te da u posljednje vrijeme iz Evrope više dolazi problema nego koristi.

Dodik je naveo da nije neki optimista u vezi sa kandidatskim statusom, posebno jer se i Evropa sama teško snalazi.

- Vidimo dosta problema na planu ekonomije, a i političkih odnosa u Evropi. Mnogi ozbiljni analitičari govore o tome da je Evropa prva poražena u ovom ukrajinskom sukobu i da je SAD upravo koristila ovaj sukob da dodatno iscrpi i oslabi Evropu i stavi je u poziciju da što više odgovara Americi, a uz rehabilitaciju Velike Britanije koja pokušava da se vrati na geostratešku poziciju. Evropa danas nema prepoznatljivog lidera, ona je ranjena, povrijeđena i traži mala mjesta, kao što smo mi, da bi pokazivala i bildovala mišiće - zaključio je Dodik.