Milorad Dodik - Foto: RTRS
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Dan boraca i Dan prvog srpskog ustanka Boračkoj organizacije Republike Srpske i svim bivšim pripadnicima VRS, ističući da su srpski borci uvijek bili na pobjedničkoj strani - strani borbe za slobodu, istinu i pravdu, bez obzira na žrtvu i visoku cijenu koju su plaćali.

Dodik je ukazao na to da su srpski borci ponosno, hrabro i dostojanstveno stajali ispred svakog neprijatelja koji je pokušao da potlači i uništi srpski narod.

- Tokom svih istorijskih izazova i iskušenja kao narod imali smo vjeru i uvijek bili na pobjedničkoj strani i zato danas sa ponosom možemo da se sjećamo svojih hrabrih predaka koji su živote i dijelove tijela ugradili u temelje slobode i Republike Srpske - istakao je Dodik.

On je istakao da je uloga srpskih boraca u očuvanju Republike Srpske nemjerljiva i da je časna dužnost da porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i njihovim potomcima bude pružena sva potrebna podrška, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Srpskim herojima dugujemo vječno poštovanje i zahvalnost. Sa najvećim poštovanjem i zahvalnošću svaki dan moramo se sjećati onih koji su najzaslužniji za slobodu koju danas imamo - naveo je Dodik.

Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske obilježava se 14. februara. U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca Vojske Republike Srpske.