Milorad Dodik - Foto: RTRS
 
Okolnosti su izmijenjene, ali poruka ostaje ista – 9. januar je dan kada srpski narod proslavlja svoju državnost, poručio je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je za našu Televiziju istakao da se Srpska čuva i obilježavanjem svog dana, ali i ulaganjem i razvojem ekonomije i zdravstvenog sektora.

Postojanje 9. januara nije upitno i nove okolnosti, koje se odnose na pandemiju virusa korona, u tome neće promijeniti ništa, izjavio je Dodik.

Emocije srpskog naroda u vezi sa Danom Republike nisu se promijenile, kaže Dodik, a uslovima ćemo se već prilagoditi.

- Bazičan odnos ostaje isti, Dan Republike ostaje isti. 9. januar, on ne može da bude promijenjen inkvizitorskim odlukama međunarodnih sudija ili samozvanog visokog predstavnika. Ovo će ostati dan srpskog naroda, kao dan naše slobode, državnosti. Mi smo se borili za slobodu da bi imali državu - istakao je Dodik.

VIDEO

U narednom periodu, kaže Dodik, potrebno je još više ulagati u zdravstvo.

Kao jedan od prvih ciljeva, tu je izgradnja svih objekata koji su neophodni za normalno funkcionisanje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Sada se, ističe Dodik, pokazalo koliko je bilo važno to što je Srpska godinama ulagala u zdravstveni sektor.

- Bolnica u Zvorniku, gradi se novi dio, rekonstruiše stari. Pri kraju je rekonstrukcija bolnice u Foči, završili smo bolnice u Istočnom Sarajevu i Nevesinju, završili smo bolnicu u Bijeljini. Sad gradimo u Doboju, gradićemo u Trebinju i potpuno rekonstriusati bolnie u Prijedoru i Gradišci - rekao je Dodik.

Srpska, kaže Dodik, ima energiju da, zajedno sa Srbijom, u naredne dvije godine obezbijedi oko dvije milijarde maraka novih investicija.

One su planirane za izgradnju hidroelektrana, puteva i bolnica i na taj način će Srpska biti potpuno stabilizovana.