Milorad Dodik (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, izjavio je za N1 kako Republika Srpska neće poštovati odluku MUP-a Unsko-sanskog kantona o zabrani prevoza migranata.

On je rekao kako će nadležni u Srpskoj i dalje prevoziti migrante do dijelova BiH u koju žele da dođu, te je još jednom potvrdio da je stav vlasti Srpske da nema zadržavanja migranta, kao ni otvaranja sabirnih centara za migrante.

- Naša politika oko migranata je poznata i nije ništa novo. Mi pokušavamo, najviše preko dojava građana da saznamo gdje se nalaze migranti, kojim rutama se kreću. Ne želimo da se oni slobodno kreću u Srpskoj, te da vrše pritisak na stanovništvo i razbojnički se ponašaju - rekao je Dodik.

On je pojasnio kako MUP Srpske postupa sa migrantima koje nađe na području Srpske.

- Onda kada ih privedemo na jedno mjesto, ogranizujemo im prevoz gdje žele da idu. Oni idu u USK. Kako oni iz Bijeljine ne bi išli kroz Srpsku mi ih prevezemo tamo gdje žele. Neki idu u Sarajevo, neki za Tuzlu, učinimo im uslugu. Ponudimo im prevoz da se ne zadržavaju u Republici Srpskoj - rekao je Dodik.

Istakao je da postoji odlična reakcija stanovništva kada je riječ o migrantima.

- Sada je neka zabrana. Šta mislite da smo mi uzeli i postavili zabranu, čitav svijet bi se digao oko toga. Razumijem ljude u USK, ali mi nećemo prestati sa našom praksom da ih prevezemo gdje žele van Republike Srpske - naveo je Dodik.