Milorad Dodik -
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Rusiji i Ukrajini živi isti narod, a da je sukob koji se dogodio na ukrajinskom prostoru rezultat globalne promjene moći.

Dodik je za "Raša tudej" rekao da su geopolitički stratezi uvijek govorili da, ukoliko se želi vlast nad Evroazijom, kojom dominiraju Rusija i Kina, mora se izazvati sukob između Rusije i Ukrajine, gdje živi isti narod, kako bi se na taj način narušilo njihovo jedinstvo.

Prema njegovim riječima, zapadni stratezi su bili veoma uspješni u tome i uglavnom su ignorisali zabrinutosti Rusije i naoružavali određene snage u Ukrajini.

On je pomenuo i izjave pojedinih evropskih zvaničnika koji su rekli da je sukob njihova krivica, jer su Ukrajini obećali pristup EU i NATO, ali su se povukli kada je došlo vrijeme da se to obećanje i ispuni.

Srpski član Predsjedništva je naveo i da zapadni partneri nisu željeli da slušaju zabrinutost Moskve zbog širenja NATO, kao i zbog nekih drugih pitanja, a podsticali su i Ukrajinu da čini slične stvari.

- Ovi pokušaji da se podstakne sukob nisu odnedavno - ocijenio je Dodik i podsjetio da je NATO bombardovao Republiku Srpsku i da su ubijanje srpske djece nazvali kolateralnom štetom, a da nijedan vojnik Alijanse za to nije odgovarao, niti je kažnjen.

- Mi zbog toga vjerujemo da je Zapad računao da Ukrajina bude kolateralna šteta - rekao je Dodik i dodao da je cilj da se ovaj sukob oduži.

On je naglasio da bi volio da se to riješilo dogovorom Rusije i Ukrajine, bez miješanja sa strane, i da ne bude rata.