Milorad Dodik - Foto: RTRS
 
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se sukobi u Ukrajini ne mogu dovesti u vezu sa građanskim ratom koji je vođen u BiH, iako se i mediji i pojedini političari u Federaciji BiH trude da dokažu da je u pitanju "gotovo pa ista vrsta sukoba".

Prema njegovim riječima, niti su u pitanju isti razlozi, niti je povod sukoba isti.

- Međutim, ono što jeste isto je nevjerovatna količina propagande kojoj su izloženi stanovnici BiH, baš kako su bili izloženi devedesetih godina prošlog vijeka, čime se po ko zna koji put opravdala teza da je istina ta koja prvo strada u svakom ratu - rekao je Dodik Srni.

On je ukazao da je ista i satanizacija jednog naroda, u ovom slučaju ruskog, što su Srbi u ratu dobro iskusili na svojoj koži i protiv koje se i danas, 30 godina kasnije, moraju boriti.

- Čini mi se da neko u BiH vjeruje da će povlačenjem paralela između Ukrajine i BiH "ušićariti" neku političku korist koju bi im obezbijedio neko sa strane, intervencionizmom koji nikada ovdje nije prestao. Moraću ih razočarati - problemi u BiH su političke prirode, nisu od juče i moraće se rješavati samo političkim i pravnim sredstvima i to će morati da urade domaći politički akteri - poručio je Dodik.

On je ponovio da se od početka sukoba u Ukrajini zalaže za neutralan stav i da smatra da je to bio najbolji stav koji je BiH mogla zauzeti, sa željom da oružje u Ukrajini što prije zaćuti i da se strane u sukobu što prije dogovore.

- Navijanje u svakom ratu je i nemoralno i nenormalno, a za male zajednice kakva je BiH i štetno. Posljedice sukoba u Ukrajini ekonomski se već osjećaju u BiH. Ja bih želio da te posljedice dugoročno budu što manje - rekao je srpski član Predsjedništva BiH.