Banjaluka - SNSD - Dodik - pres - Foto: SRNA
Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da svaki Srbin treba da okrene od glavu od Valentina Incka, a da bi sa novim visokim predstavnikom razgovarao ukoliko bi rekao da Republici Srpskoj treba vratiti vojsku, sudstvo, indirektne poreze.

Dodik je izjavio da je na političkoj sceni u BiH potpuno beznađe, a da je cilj određenih tijela EU da u narednom periodu ojačaju državnu strukturu i nivo vlasti u BiH.

On je naveo da postoje dokumenti koji govore o tome, ali i da oni to govore već 20 godina, te da im je problem Republika Srpska koja smatra da treba da očuva svoju autonomiju.

- Oni hoće da ukinemo autonomiju Republike Srpske i da budemo jedini u svijetu koji su sami ukinuli svoju autonomiju. Mi nećemo centralizovanu zemlju i možete da upotrijebite sile koliko hoćete - poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je na sceni potpuno ustavno beznađe, jer Ustav ne predviđa mnoge institucije na nivou BiH.

- Njihova je nada da će jednom doći generacija političara u Republici Srpskoj, koja će priznati i bezbjednost, sud, finansije i drugo. Ova generacija to neće uraditi - rekao je Dodik.

Kada je riječ o djelovanju visokog predstavnika, Dodik je naglasio da je on nepotreban u Republici Srpskoj, te da ovdje neće imati podršku.

- Ja ne govorim o čovjeku, govorim o visokom predstavniku. On je zlotvor koji je u kontinuitetu otkako postoji ta funkcija, osim prvoga, činio sve na štetu Republike Srpske - ukazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Savjet za sprovođenje mira ne postoji u Dejtonu, te ga BiH nikada nije priznala.

Dodik je rekao da oni samoorganizovano održavaju sjednice, te da su na jednoj takvoj u Bonu rekli da daju podršku naporima visokog predstavnika, što je lažno pretvoreno u priču o bonskim ovlaštenjima.

- Tadašnji visoki predstavnik je rekao da to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Oni ovdje više od 20 godina žive kroz lažnu priču, podvalu, blef o bonskim ovlaštenjima, koja zapravo ne postoje - naveo je Dodik.

On je napomenuo da postoje oni kojima ta priča odgovara i koji je drže u javnom prostoru.

- Visoki predstavnik samo ima ovlaštenja dobijena Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je potpisala Republika Srpske, gdje piše da visoki predstavnik mora da podnosi izvještaj Savjetu bezbjednosti, Rusiji, EU i drugim, ali i stranama potpisnicama Dejtonskog sporazuma - podsjetio je Dodik.

On je rekao da eventualne mjere visokog predstavnika nikada neće biti objavljene u Službenom glasniku, da te kao takve neće ni važiti za Republiku Srpsku.

Govoreći o mogućnosti da novi visoki predstavnik bude Kristijan Šmit, Dodik je naveo da će mu Republika Srpska staviti do znanja da je izabran protivpravno.

- Nije legitiman i to ćemo mu reći, da je nepoželjan i da nećemo da sarađujemo sa njim. Ako dođe pa kaže da Republici Srpskoj treba vratiti vojsku, indirektne poreze, sudstvo, hoćemo razgovarati - istakao je Dodik.

Dodik tvrdi da je problem to što novi ljudi dolaze sa istim početkom od prije 30 godina.

- Ovdje se ništa ne dešava, oni dolaze instruisani šta treba da urade. Mi se stalno borimo sa istim pristupom, a novim ljudima, koji hoće da naprave karijeru - dodao je Dodik.

Kad je riječ o posljednjim potezima Valentina Incka, Dodik je naveo da Incko ili ne poznaje svoj posao ili je ozbiljan lažov i to patološki, zato što tvrdi da je nadležan za Dejtonski mirovni sporazum, što nije tačno.

- On je nadležan za Aneks 10, nikako za Ustav BiH. Čak se ni Pedi Ešdaun nije upuštao da tumači Ustav, dok Incko kaže da je on tumač Dejtonskog sporazuma. Ili ne zna, što mu mogu oprostiti, ili je patološki lažov, koji hoće da nametne jednu sasvim novu priču - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je problem sa Inckom to što pokušava da djeluje izvan svojih ovlaštenja, te "očigledno pokušava da se dodvori muslimanima u Sarajevu, da kroz obračun sa nama tamo dobije simpatije".

Prema Dodikovim riječima, u svim demokratskim sistemima se onaj ko je osuđen i odležao kaznu, nakon toga smatra slobodnim građaninom, sa svim građanskim pravima.

- Zašto se nama govori da je drugačija praksa? Da ne govorim da mi ne vjerujemo presudama političarima u Haškom tribunalu, koji su bili motivisani na način kako su motivisani da se cijela kolektivna odgovornost prebaci na jedan narod. Pa i sam Incko govori da smo mi kolektivno odgovorni za nešto - istakao je Dodik.

Dodik smatra da svaki Srbin od Incka treba da okrene glavu "jer je rekao da ga Republika Srpske asocira na NDH".

- Mi to ne možemo da prihvatimo i zato godinama ne želim da ga vidim. Mi ćemo kroz njegovu inicijativu dodatno homogenizovati naš parlament i vjerujem pokazati ovom narodu da su lažne priče o tome kako nema pritisaka - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da dva naroda u BiH ne prihvataju Incka, da je on bespravno postavljen i nametnut kao siledžija, koji pokušava da dira ono što je nadležnost najviših zakonodavnih institucija.