Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da bi u dogovoru sa predsjednikom Republike i Vladom Srpske u septembru trebalo da bude ponuđen cjelovit plan za stimulisanje mladih da ostanu i rade u Srpskoj.dodik-natalitet.jpg
" Jedna od mjera biće da se svakom novom bračnom paru dodijeli kredit od 30.000 KM i da im se otpiše trećina kada se im rodi prvo zajedničko dijete, ako dobiju dvoje djece otpisaće im se dvije trećine, a ako se u toj porodici rodi troje djece da se kredit u cijelosti otpiše" - rekao je Dodik.
On je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se poslanici izjasniti o potvrđivanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, naveo da će se stimulisati i izgradnja vrtića.
Dodik je, replicirajući tokom rasprave, rekao da je zvaničan stav PDP-a da će podržati njegovu izjavu, te da mu poslanik PDP-a Jelena Trivić ne može govoriti o principijelnosti, jer je i sama ranije tvrdila da neće prihvatiti mandat, a sada sjedi u Narodnoj skupštini.
" Iza onoga što ja radim je značajan broj kapitalnih objekata. Odbranio sam suverenitet Republike Srpske na mnogim političkim i ekonomskim pitanjima" - naglasio je Dodik.
On je naveo da najvećim uspjehom smatra to što je zaustavio da Republika Srpska bude degradirana sa stanovišta ovlaštenja.
" Opozicija u Srpskoj na nivou BiH od 2014. godine formirala je vlast sa političkim Sarajevom i naštetila subjektivitetu Srpske. Ta struktura je u Savjetu ministara i na drugim mjestima u zajedničkim institucijama izvršila istorijsku i nacionalnu i republičku izdaju. Ali ovaj narod se ne može prevariti, što govori i broj glasova na izborima datih tim strukturama" - rekao je Dodik.
On je naveo da je ključno uraditi reformu obrazovanja, koje je sada nepriduktivno, sterilno i ne daje kvalitet.
" Bez te reforme, ovo društvo se neće kretati naprijed" - dodao je Dodik.
Dodik je napomenuo da je za vrijeme svog mandata i saradnje sa koalicionim partnerima vraćen dignitet Srpskoj i spriječena njena degradacija.
" Srpsku smo uozbiljili, sačuvali njen institucionalni kapacitet i sada je nezaobilazan faktor. Nije više upitna, već je ujedinjena" - istakao je Dodik.
Prema njegovim riječima, budžet Republike Srpske danas je stabilan, a urađeno je mnogo na povećanju plata i penzija.
Poslanik PDP-a Jelena Trivić rekla je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik preglasan "po pitanju vitalnog interesa Hrvata" i ponaša se kao "hrvatski, a ne srpski član".
Ona je ocijenila da je u ovom slučaju riječ o "trgovini i ličnim Dodikovim interesima".