Dodik: Sve se lomi preko koljena, ako je odvojen proces treba nova optužnicaFoto: Nedžad Uglješa | Dodik: Sve se lomi preko koljena, ako je odvojen proces treba nova optužnica

SARAJEVO - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nakon ročišta pred Sudom BiH rekao je da je iznenađenje da se na Sudu BiH pojavio drugi sudija koji je sve lomio preko koljena.

"Nemoguće je da ročište zakaže jedan sudija, a vodi drugi. Mi nismo bili apsolutno obavješteni o tome. Samo smo bliže da je ovo čist politički proces. Ovaj proces ne vodi Sud i Tužilaštvo već neko drugi i to je vidljivo. Ako je već odvojen proces moralo je da se napiše druga optužnice. Iz prethodno napisane optužnice čitali su samo dijelove koji se odnose na mene", rekao je Dodik.

Inače, neposredno pred samo ročište stigla je vijest da je sudiju Mirsada Striku koji je bio sudija u ovom postupku zamijenila Sena Uzunović.

On je rekao da je dodatna nelogičnost i da je isti sudija Sena Uzunović određen i za Miloša Lukića, v. d direktora Službenog glasnika Republike Srpske.

Zastave

"Kada uđete u tu sudnicu vidjećete da iza sudije imate istaknute dvije zastave, jedna je Bosne i Hercegovine, druga Federacije BiH i onda vam je jasno da je sude u ime BiH i Federacije BiH", rekao je Dodik dodajući da treba se stavi i zastava Republike Srpske ili da se skloni zastava Federacije BiH.

On je naglasio i da je Tužilaštvo BiH ignorisalo sve stvari koje su iznosili te da se javno ne izjašnjavaju o tim pitanjima, ponavljajući da visoki predstavnik nema pravo da nameće zakone.

"Ovo je dodatni udarac BiH bez obzira kako će ići dalje. Ovdje je atmosfera lična i nastavićemo da se borimo i pokažemo koliko je sve apsurdno", rekao je Dodik dodajući da nije problem čitanja optužnice već procedure.

Rekao je i da je očigledna sprega između Suda i Tužilaštva BiH te da je potpuno ponižavajuće za pravnu nauku i institucije i da će nači način da se iz ovoga izvuče na dostojanstven način.

Kao i zvaničnici Republike Srpske prije njega, i Dodik je rekao da je novi sudija imala politički angnažman, pitajući se kako je moguće da vjeruje u ispravnost sudija koje su ranije bili politički angažovani.

"Ovo je instrumentalizacija Suda. Nema veze sa pravom i sa zdravim razumom na kraju krajeva", rekao je Dodik.

Govoreći o zamjeni sudije, Dodik je rekao da misli da je Strika bio pod pritiskom i da je zbog toga otišao iz ovog procesa, te da nije sporno ali da su trebali biti obaviješteni o tome.

"Ovo je politički proces Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Advokati

Goran Bubić, advokat Dodika rekao je da je optužnica pročitana i protiv Miloša Lukića, v.d direktora Službenog glasnika iako on nije bio prisutan što je suprotno zakonu.

"Sudija je bila nedosljedna. Rekla je da se optužnica čita samo protiv Dodika, a onda je tužilaštvo u uvodnom dijelu čitala i ono što se odnosi na optuženog Lukića. Mi smo bili prinuđeni da stavimo zahjtev za izuzeće. Po zakonu sudija je trebala odložiti suđenje", rekao je Bubić.

Anto Nobilo, advokat rekao je da visoki predstavnik nema ovlaštenja da donosi zakone i to će svi koji se bave pravom potvrditi, navodeći da je povrijeđeno načelo legaliteta koje je temeljno načelo krivičnog prava.

"Ukaz za koji se tereti klijent potpisan je dan prije nego što je zakon stupio na snagu", rekao je Nobilo.