Milorad Dodik (Arhiv) - Foto: TANJUG
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je mučna i tragikomična izjava šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera da "nema pravog evropskog puta bez napretka u vladavini prava u BiH", kojom, istakao je Dodik, de fakto upravljaju stranci, a de jure treba da odgovaraju domaći političari.

- Pričati o vladavini prava u zemlji u kojoj neizabrani stranci donose zakone, smjenjuju legalno izabrane političare, utiču na tokove i izbore u pravosuđu, u kojem još sjede strane sudije, miješaju se u gotovo sve pore društva je i drsko i nepodnošljivo za slušati svima koji putem izbora dolaze na odgovorne funkcije, pa i meni - istakao je za Srnu Dodik upitan da prokomentariše izjavu Satlera o vladavini prava u BiH, a u vezi sa snimkom razgovora Osmana Mehmedagića i Gordane Tadić koji se pojavio u javnosti.

Kada Kristijan Šmit kaže da je došao da se bavi evropskom budućnošću zemlje, naveo je Dodik, tada Satler ćuti, a odlično zna da Šmit, čak i da je izabran po proceduri koju predviđa Aneks 10 a nije, nema prava da se bavi tim pitanjima, i to govori u prilog tome da je i Satler saučesnik u razgradnji evropskog puta BiH, iako je upravo on delegiran za ta pitanja od EU.

- Događaje koje Satler komentariše i izvodi zaključke generisali su upravo on i njegovi prethodnici, kao i razni svjetski mešetari, te stoga ni on, ni oni o vladavini prava ne bi smjeli da govore u BiH. Sve što danas kritikuju i osuđuju u BiH stvorili su sami - zaključio je Dodik.