Dodik: Tražiti rješenja za povećanje plata u realnom sektoru
BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da se u narednom periodu moraju tražiti rješenja za povećanje plata i to u realnom sektoru, ali uz stimulaciju koju država mora da obezbijedi.

On je naveo da su preduzeća u Republici Srpskoj u prošloj godini ostvarila dobit veću od tri milijarde KM.

"To je nešto čime treba da se ponosimo i budemo svjesni da je to ostvareno u nestabilnim i teškim okolnostima", naglasio je Dodik.

On je dodao da je na godišnjem izboru najboljih preduzeća, u organizaciji Privredne komore Republike Srpske, istakao dobre ekonomske podatke i da je u periodu januar-februar ostvaren izvoz u vrijednosti od 875 miliona KM, što je za 8,8 odsto više nego u periodu januar-februar prošle godine, odnosno procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 91 odsto.

"Želimo da to bude više od 100 odsto pokrivenosti jer znamo šta to znači i smatram da imamo potencijala", ukazao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska danas ima najveći broj zaposlenih otkad postoji, više od 290.000, tako da se odmiče od situacije kada smo imali jednak broj zaposlenih i penzionera.

"U isto vrijeme je odgovornost prema zaposlenima vidljiva kroz povećanje prosječne plate. Ona je preko 1.200 KM, što govori o tome da i taj trend u Srpskoj raste polako, ali sigurno, ne ugrožavajući poslovanje", naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da je prošle sedmice, osim brojnih radnih sastanaka, našao vremena da posjeti porodicu Badnjar iz Foče, kojoj je obezbijedio kupovinu nove kuće i dodao da je riječ o vrijednim ljudima, koji imaju šestoro djece i koji sada imaju uslove da im svojim radom obezbijede normalan život.

Dodik je prisustvovao i manifestaciji koju je organizovala Fondacija "Srpska kuća", koja je takođe fokusirana na pomaganje višečlanim porodicama u Srpskoj da obezbijede adekvatne uslove za život.

"Sve ove aktivnosti pokazuju humanu i lijepu stranu naše zajednice i spremnost da pomažemo onima kojima je to potrebno", istakao je Dodik.